ZF 24

Noaptea Muzeelor: Sute de oameni stau la coadă ca să viziteze Muzeul Antipa din Capitală

Noaptea Muzeelor: Sute de oameni stau la coadă ca să...

Autor: Oana Despa

20.05.2017, 21:13 92

Şi anul acesta, Noaptea Muzeelor a scos mii de oameni din casă pentru a vizita gratuit cele mai impotante obiective culturale. La muzeul Antipa s-a aşteptat mai bine de o oră şi jumătate, coada având sute de oameni care aşteptau să vadă exponatele.

"După ce plecăm de la Antipa, ne ducema la Muzeul de Geologie, la Muzeul Ţăranului şi, în funcţie de timp, ne mai orientăm şi către altele. De o oră stăm la coadă, dar merită aşteptarea. Nu e vorba de bani, este pur şi simplu un eveniment, care se derulează, unde exită o colectivitate şi cred că cei mici ar trebui să fie familiarizaţi cu astfel de evenimente. Avem companie plăcută, rude, prieteni, ne simţim foarte bine", a spus Andreea, din Bucureşti.

Printre vizitatori sunt şi oameni care străbat sute de kilometri pentru a vizita muzeele cu ocazia acestui eveniment. Spun că nu îi deranjează statul la coadă, cu atât mai mult cu cât intrarea este gratuită.

"Am venit de la Câmpulung Muscel şi am venit special pentru Noaptea Muzeelor. De mai bine de 40 de minute stăm la coadă şi mai avem de aşteptat. Oarecum ne-am gândit şi la bani, că economisim banii pe bilete. Nu avem timp să vizităm în altă zi, mai ales că nu suntem din Bucureşti şi am profitat că fata noastră s-a mutat aici. Ar trebui să fie mai des câte o astfel de seară pentru că este multă lume care aşteaptă şi îşi doresc şi nu toţi au posilităţi", a explicat Laura din Câmpulung Muscel.

Alţii sunt apreciază evenimentul, însă nu şi statul la rând.

"Avem în program doar Antipa şi Muzeul de Artă. Nu ştiu dacă merită să stăm la coada asta, sinceră să fiu. Deja au trecut vreo 45 de mine şi cred că o să mai stăm încă pe atât. Am venit la insistenţele fiicei mele pentru că eu aş fi preferat să dau 20 de lei pe bilet decât să stau la coada asta. Fiind atâta lume, nici nu vezi exponatele cum trebuie. Stai mult şi nu vezi nimic", a povestit Ruxandra.

La Muzeul Antipa biletul costă 20 de lei pentru adulţi, 10 lei pentru pensionari, elevii şi studenţi plătesc un bilet redus de doar 5 lei, iar copiii au gratuitate.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" poate fi vizitat şi organizează activităţi până la ora 00.00. Printre acestea, interceptarea liliecilor din grădina muzeului, cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiştilor din muzeu. Muzeul Naţional de Artă al României va putea fi vizitat în intervalul 19.00-05.00.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC îşi va deschide porţile până la ora 02.00 pentru o seară de artă şi film din arhivele muzeului. Spaţiul din faţa muzeului va fi animat cu proiecţii de film de artă din arhivele muzeului, iar expoziţiile muzeului vor fi deschise publicului pentru vizitare.

Muzeul Naţional de Geologie va fi deschis până la ora 00.00. Inedit: cu această ocazie va putea fi vizitată, în premieră, expoziţia "Grădina Dinozaurilor" (curtea MNG, aripa S). Expoziţia tematică realizată în parteneriat cu Dino Parc Râşnov, cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice.

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" va organiza lansări de carte, expoziţii tematice, ateliere de meşteşuguri populare, spectacole de muzică şi dans popular din diferite regiuni ale ţării.

Cimitirul Bellu programează, până la ora 00.30, sub genericul "Centenar Titu Maiorescu", tururi ghidate, recitaluri de muzică clasică şi de jazz şi vizionarea filmului documentar "Titu Maiorescu şi apogeul literaturii române".

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. Peste 3.000 de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi deschid porţile în aceeaşi noapte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO