ZF 24

Nistor, AmCham: Avem atât de multe strategii în toate sectoarele încât mă întreb de ce o facem

Nistor, AmCham: Avem atât de multe strategii în toate...

Autor: Andrei Cîrchelan

13.02.2014, 12:17 193

România, odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, şi-a pierdut două puncte majore de reper în ceea ce priveşte direcţia politicilor de dezvoltare, ajungând în cele din urmă să continue ”paradigme învechite” în care fiecare sector economic primeşte o mică parte de finanţare şi niciunul dintre ele nu se dezvoltă aşa cum ar trebui, a declarat Valeriu Nistor, preşedintele camerei de comerţ americane în România, AmCham.

”Avem atât de multe strategii în toate sectoarele încât mă întreb de ce o facem. După ce am intrat în NATO şi UE am pierdut o ţintă generală, în spatele căreia oricare dintre noi puteam să ne organizăm acţiunile. Pornind de la ideea că această listă de subiecte a început să dispară, am început să ne gândim din punct de vedere economic care este modelul la care ne-am putea raporta în următorii ani”, a spus Nistor.

Astfel, resursele disponibile la nivel de economie sunt împărţite ineficient, potrivit preşedintelui AmCham, în condiţiile în care autorităţile nu fac o diferenţiere clară între zonele cu potenţial de creştere şi cele unde ”sumele obţinute în cele din urmă sunt mai mici decât sumele investite în dezvoltare”.

”Am ajuns în acest loc continuând o paradigmă veche în care toate sectoarele primesc câte puţin. Chiar toate sectoarele au perspectivă să devină competitive? Ne plac? Continuăm să cărăm nişte mituri legate de anumite activităţi”, a mai spus Nistor, fără a preciza sectoarele care ar trebui finanţate cu prioritate, adăugând că ”ne punem foarte rar întrebarea dacă noi, luând în considerare felul în care ne-am dezvoltat până acum, avem ingredientele să ne dezvoltăm precum ţările spre care privim”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO