ZF 24

Nicio urmă: Ungaria şterge originea serului anti-coronavirus din certificatul de vaccinare al cetăţenilor

Premierul ungar Viktor Orban a primit ieri vaccinul chinezesc Sinopharm

Premierul ungar Viktor Orban a primit ieri vaccinul chinezesc Sinopharm

Autor: Eduard Ivanovici

06.03.2021, 00:00 14620

Certificatul naţional de vaccinare din Ungaria nu va menţiona originea serului care a fost administrat, conform unui decret guvernamental citat de Euractiv.

Anunţul vine în condiţiile în care Ungaria este singura ţară din Uniunea Europeană care şi-a inoculat cetăţenii cu vaccinurile Sputnik şi Sinopharm, seruri neaprobate până acum de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

Duminică, premierul Viktor Orban a anunţat că a fost vaccinat cu serul creat de chinezii de la Sinopharm.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că statele UE „s-au decis asupra datelor care vor trebui incluse în certificatul de vaccinare”, incluzând „tipul de vaccin pe care l-au primit cetăţenii”.

„Pentru a-ţi asigura o rată bună de vaccinare, este important să construieşti încrederea oamenilor, iar transparenţa este un element important al acestui proces”, spune un purtător de cuvânt al UE, ca răspuns la decizia autorităţilor ungare.

Între timp, Ungaria şi-a asigurat doar jumătate dintre vaccinurile promise de grupul american Moderna Uniunii Europene, alocate în funcţie de populaţia ţărilor membre.

„Mecanismele dozelor produse de Pfizer şi Moderna sunt extrem de asemănătoare, însă Pfizer a fost în stare să ofere preţuri şi condiţii de livrare mai bune”, spune un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

Însă o doză Moderna costă de două ori mai puţin decât un vaccin creat de Sinopharm. Conform revistei medicale The Lancet, preţurile ajung la 31 şi, respectiv, 62 de dolari de-a lungul unui tratament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO