ZF 24

Nici cel mai mare investitor din lume nu s-a putut "ascunde" de caderile pietei financiare

Nici cel mai mare investitor din lume nu s-a putut "ascunde" de caderile pietei financiare
04.01.2009, 17:48 26

In anul 2008, miliardarul Warren Buffett si-a vazut fondul Berkshire Hathaway cazand cu 32% fata de anul anterior, aceasta fiind cea mai proasta evolutie a companiei americane din ultimii 30 de ani, ca urmare a recesiunii economice care a lovit puternic SUA.

Cea mai puternica cadere a titlurilor fondului a fost inregistrata in ultimele trei luni ale anului, dupa ce compania a anuntat pentru al patrulea trimestru consecutiv o scadere a profitului.

Cu toate acestea, titlurile companiei au reusit sa se mentina deasupra evolutiei indicelui S&P 500 a carui cadere in anul 2008 a fost de 38%.

"Berkshire nu poate sa scape fatalitatii cu care se confrunta companiile americane. Ce incearca Buffett sa faca este sa se asigure ca Berkshire Hathaway are o evolutie mai putin proasta decat celelalte companii", a declarat pentru BloombergGuy Spier, CIO in cadrul Aquamarine Capital Management.

La inceputul anului 2008, Berkshire Hathaway avea disponibile fonduri de 44 de miliarde de dolari.

In martie, Berkshire a cumparat o participatie de 60% din Marmon Holdings, pentru 4,5 miliarde dolari. In iulie fondul a investit 3 miliarde de dolari in Dow Chemical, alte 6,3 miliarde dolari ajungand la Wm. Wrigley Jr. Co.

De asemenea, Berkshire a oferit 4,7 miliarde dolari pentru preluarea operatorului de energie Constellation Energy si a investit 1 miliard de dolari pentru plata datoriilor companiei. General Electric si Goldman Sachs au primit de asemenea o infuzie de 8 miliarde dolari convertibila in actiuni preferentiale de la miliardarul american.

Cu toate acestea, majoritatea titlurilor companiilor din portofoliul Berkshire Hathaway nu au putut sa sa incheie anul pe plus, cele mai importante dintre ele inregistrand scaderi de 15%-20% in ultimul trimestru din 2008. Astfel ConocoPhillips a cazut cu 29%, Coca-Cola a pierdut 14 procente, iar Wells Fargo a coborat cu 21%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO