ZF 24

Moody's scade perspectiva pentru sistemul bancar romanesc la negativ

01.03.2010, 15:38 28

Moody's a decis sa reduca perspectiva pentru sistemul bancarromanesc la "Negativ".

"Drept urmare moneda locala a intrat sub presiune, numarulcreditelor neperformante a urcat semnificativ si crestereacreditarii a incetinit considerabil din cauza aversiunii bancilorfata de risc si a resurselor limitate de finantare", se mai aratain comunicat.

Cu toate acestea, conform agentiei, conditiile economice ramaninca problematice, pe fondul contractiei activitatii economice si acresterii somajului, ca urmare a crizei financiare globale. "Drepturmare, moneda nationala se afla sub presiune, creste puternicdelincventa bancara, iar cresterea pietei de creditare esteincetinita", se mai arata in comunicat.

Moody's este singura agentie de rating internationala care apastrat ratingul de tara in "investment grade" cu perspectivastabila, in conditiile in care celelalte agentii au redus ratingulla "junk".

La inceputul lunii februarie, Moody's anunta ca nu ia in calculo revizuire in crestere a ratingului Romaniei, decizie care arputea fi adoptata in 2011 daca situatia finantelor tarii se vaimbunatati semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO