ZF 24

Ministrul Sănătăţii: Am finalizat pachetul de servicii de bază şi în această seară îl punem pe site. Urgenţele şi serviciile de prevenţie vor fi incluse

Autor: Ioana David

01.10.2013, 19:38 637

Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, spune că va lansa în dezbatere publică în această seară un pachet de acte normative printre care se află şi pachetul de servicii de bază.

Odată cu lansarea în dezbatere publică a acestui pachet, ministerul vrea să realizeze cea mai amplă reformă din sistemul de sănătate.

Concret, pachetul va include serviciile pe care statul se obligă să le asigure din bugetul sănătăţii, iar potrivit lui Nicolăescu, acest pachet este dimensionat în funcţie de banii pe care îi are Sănătatea.

Potrivit lui, o persoană care va avea nevoie de o investigaţie medicală inclusă în acest pachet, va avea acces oricând la ea.

„Pachetul conţine toate urgenţele definite prin metodologie. Numărul şi tipul consultaţiile de prevenţie, analizele de valoare a riscului, iar la medicina de familie vom preciza numărul consultaţiilor de care o persoană are dreptul gratuit. Vrem să translatăm unele servicii din spital către ambulatoriu de specialitate”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Astfel, în pachet vor intra:

·        Urgenţele – tot ce înseamnă medicină de urgenţă

·        Partea de prevenţie– numărul şi tipul consultanţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire

·        Medicina de familie– număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie

·        Medicina comunitară

·        Servicii în ambulatoriul de specialitate– consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa)

·        Servicii de spitalizare– translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi.

 

Ministrul a mai spus că pachetul de bază este gratuit pentru toată lumea, atât pentru asiguraţi cât şi pentru neasiguraţi iar serviciile esenţiale sunt asigurate prin pachet.

“Pachetul are o componentă semnificativă de prevenţie. Prin accentul pus pe prevenţie, pachetul de bază tratează cauzele şi nu doar simptomele. Până acum pacientul avea drepturi doar pe hârtie. În realitate trebuia să scoată bani din buzunar pentru orice. De acum înainte serviciile din pachetul de bază sunt clare şi garantate. Dacă cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul în mod gratuit, este mai puţin probabil să apeleze la plăţi informale. Vrem să descurajăm această practică din sistem”, a mai spus ministrul sănătăţii.

Nicolăescu a precizat că va creşte finanţarea pentru medicină primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital cu costuri mai mici.

Potrivit lui, pachetul de bază a fost conceput pornind de la date statistice care au fost pentru prima dată prelucrate şi utilizate

 

Alte modificări

 
  • În domeniul medicinei de urgenţă, se introduce posibilitatea ca CPU (compartimentele de primiri urgenţe) să intre în coordonarea UPU-rilor (unităţilor de primiri urgenţe), ceea ce asigură apropierea actului medical de urgenţă de cetăţean, micşorarea transferurilor din zone periferice spre capitala de judeţ, creşterea capacităţii de salvare a vieţii într-un timp cât mai scurt de la producerea evenimentului. Se prevede obligativitatea existenţei defibrilatoarelor, în zone foarte aglomerate, care să asigure intervenţii operative pentru cetăţeni (aşa cum se întâmplă peste tot în Europa);
  • Dezvoltarea centrelor de permanenţă şi întărirea rolului medicilor de familie în a asigura consultaţii de urgenţă;
  • Introducerea reţelei spitaliceşti şi de ambulatoriu pentru universităţilede medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină;
  • Gruparea tuturor programelor naţionale de sănătate într-o structură de specialitate a Ministerului Sănătăţii, urmând ca acestea să fie astfel mai bine coordonate şi unitar gestionate (pentru a evita repetarea unor crize precum cea a citostaticelor de la începutul anului);
  • Reorganizarea şi restructurarea Ministerului Sănătăţii şi a structurilor de specialitate, în sensul posibilităţii apariţiei de structuri organizate pe domenii şi conduse managerial; reorganizarea structurilor şi la nivel de teritoriu pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi diminuarea costurilor de funcţionare.
  • Continuarea procesului de descentralizare prin trecerea unor activităţi de la structurile deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii către Consiliile Judeţene şi prin transferarea de unităţi sanitare publice cu paturi către autorităţile administraţiei publice locale.
  • Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) va prelua activitatea de autorizare a farmaciilor şi inspecţia pe tot lanţul, de la import/ fabricaţie până la vânzarea cu amănuntul în farmacie.
  • Interzicerea reducerilor de preţ acordate distribuitorilor şi farmaciştilor cu mai mult de 20% din volumul desfacerilor.
  • Obligaţia de serviciu public pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă, distribuitori şi unităţile de desfacere cu amănuntul.
  • Desfacerea medicamentelor prin minimum 3 distribuitori. Se separă activitatea de distribuţie de cea de vânzare cu amănuntul.

Acest pachet de servicii va fi acordat atât persoanelor asigurate cât şi neasigurate. Nicolăescu vrea ca până la 31 octombrie acest pachet să fie aprobat iar pe baza lui să fie realizate următoarele două pachete: cel al programelor naţionale de sănătate şi al serviciilor suplimentare de sănătate.

Vedeţi aici proiectele lansate în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii:

Expunere motive

Lege creştere venituri personal medical

LEGE privind modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului 

Răspunderea civilă a personalului medical

Statutul spitalelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO