ZF 24

Ministrul Finanţelor: Preşedintele Băsescu m-a sunat să nu-l schimb pe Gheţea de la conducerea CEC Bank. Ioana Băsescu a luat un credit de 1 mil. euro chiar de la CEC

Ministrul Finanţelor: Preşedintele Băsescu m-a sunat...

Autor: Razvan Voican

13.11.2013, 21:07 3184
Ministerul Finanţelor discută schimbarea statutului CEC Bank, pe care o controlează ca acţionar unic, iar această schimbare ar putea aduce şi un nou sistem de conducere, a declarat în această seară la guvern ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu.

“Cu această ocazie facem o evaluare a activităţii actualei conduceri şi vedem - dacă banca a performat nu facem schimbări, dacă nu, schimbăm conducerea”, a spus Chiţoiu.

El a precizat că discuţia datează din urmă cu două-trei săptămâni, iar atunci Radu Gheţea, actualul preşedinte al CEC Bank, “a dat fuga” la preşedintele Traian Băsescu pentru a obţine sprijin.

Chiţoiu afirmă că a fost sunat de preşedintele Băsescu pentru a-l menţine în funcţie pe Gheţea. Coincidenţa face că Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, a obţinut recent un credit de 1 mil. euro chiar de la CEC Bank pentru a cumpăra un teren agricol de aproape 300 ha pentru tatăl său.

Schimbarea sistemului de conducere în banca de stat ar putea însemna introducerea aşa-numitului sistem dualist folosit de majoritatea băncilor private, în care managementul executiv este separat de consiliul de administraţie.

În prezent, Radu Gheţea este şi şeful executiv al CEC, şi preşedintele consiliului de administraţie. De asemenea, prim-vicepreşedintele băncii şi doi vicepreşedinţi executivi sunt şi membri ai CA.

Gheţea conduce CEC Bank de şase ani, fiind numit de liberalul Varujan Vosganian când era ministru al finanţelor în cabinetul Tăriceanu. El nu pare să fie şi în graţiile liberalului Chiţoiu, care a”demascat” încercarea lui Gheţea de a obţine susţinerea preşedintelui.

Discuţiile privind schimbarea lui Gheţea revin periodic, fiind vorba de o bancă de stat în care forţele politice încearcă să câştige influenţă.

Actualul mandat al preşedintelui CEC Bank expiră în luna mai 2015, iar încetarea prematură a acestuia fără motivaţii solide ar însemna activarea unui pachet compensatoriu foarte consistent care i-a făcut pe mai mulţi foşti minişti de finanţe să ezite să semneze ruperea contractului de management al lui Gheţea.

De asemenea, Gheţea s-a bazat în tot acest timp pe sprijinul BNR pentru a rămâne în funcţie.

Surse de pe piaţă afirmă că Gheţea are un pachet salarial de circa 100.000 de lei pe lună, fiind mai bine plătit chiar decât şefi de mari bănci private.

În vârstă de 64 de ani, Radu Gheţea este unul dintre veteranii sistemului bancar, intrând în sistem în 1977 la fosta Banca Română de Comerţ Exterior.

De asemenea, el are un record de longevitate ca preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.

Încă de la sfârşitul lunii septembrie pe piaţă apăruseră noi zvonuri privind o iminentă schimbare a lui Gheţea de la CEC, însă la scurt timp acestea s-au temperat. Printre numele vehiculate drept potenţiali succesori s-a numărat cel al lui Dan Sandu, preşedintele executiv al Nextebank, o bancă pe care ungurii de la MKB se pregătesc s-o vândă. Dan Sandu este considerat pe piaţă unul dintre “favoriţii” BNR din generaţia tânără de conducători de bănci. Numele său apare frecvent pe listele de candidaţi pentru poziţii deschise în sistem, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada în care funcţia de director general al Băncii Transilvania a fost liberă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO