ZF 24

Ministrul energiei, Constantin Niţă: Proiectele energetice cu China nu vor presupune garanţia sau ajutorul statului român

Constantin Niţă, ministrul energiei: Este adevărat că orice companie cere garanţii guvernamentale, dar noi nu vom da niciun fel de garanţii. Sunt proiecte comerciale. Fotop Răzvan Lupică

Constantin Niţă, ministrul energiei: Este adevărat că orice companie cere garanţii guvernamentale, dar noi nu vom da niciun fel de garanţii. Sunt proiecte comerciale. Fotop Răzvan Lupică

Autor: Sorin Pâslaru

26.11.2013, 21:24 413

Ministrul energiei, Constantin Niţă, a afirmat ieri după încheierea Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est că cele patru proiecte de cooperare în energie româno – chineze la care se lucrează în acest moment nu vor presupune garanţii de stat sau ajutor de stat.

„Vom respecta întrutotul legis­laţia europeană. Este adevărat că orice companie cere garanţii guvernamentale, dar noi nu vom da niciun fel de garanţii. Sunt proiecte comerciale. Pe de altă parte, companiile chineze au afaceri de zeci şi sute de miliarde de dolari. Este normal ca politicul să conteze în momentul în care aleg un proiect sau altul în care să investească, într-o ţară sau alta“, a spus Constantin Niţă.

Ministrul a apreciat, după evenimentele din ultimele două zile, că premierul Chinei a avut un mod deschis de a oferi parteneriat pentru firmele din România şi că acum se văd rezultatele vizitei din acest an în China a premierului Victor Ponta, care a reprezentat un nou început pentru relaţiile româno-chineze.

În discuţie cu chinezii sunt patru proiecte: hidrocentrala de pompaj Tar­niţa-Lăpuşteşti, două reactoare la Cernavodă, modernizarea capacită­ţilor de producţie la complexul energetic Hunedoara şi un nou grup energetic pe lignit la complexul energetic Oltenia.

„Este vorba de patru documente cheie care au fost semnate. De 9 luni lucrăm la ele. Unele sunt în fază avansată de negociere, altele sunt la început. Participarea chineză este evaluată la 5 mld. euro, restul până la 8,5 mld. euro este participarea românească. Vrem să fim un exportator pe piaţa de energie. Suntem deschişi tuturor investitorilor“, a spus ministrul Constantin Niţă.

În ceea ce priveşte proiectul Tarniţa, în care ar urma să se implice Sinohydro, un gigant cu afaceri de 20 de mld. de dolari, de zece ori mai mari ca în 2004, încă nu este decis modul în care va intra partea chineză.

„Am semnat o scrisoare de confort. De acum urmează negocierile tehnico-economice. Suntem în discuţii în ceea ce priveşte structura proiectului. Fie partea chineză va intra ca acţionar, fie va fi sub forma unui credit furnizor, fie va fi sub forma unui leasing. Vom vedea când va fi gata cum se va finanţa, în 4-5 ani. Probabil că statul va introduce o taxă de echilibrare pe care să o plăteacă ceilalţi producători, eventual prin intermediul Transelectrica. Deocamdată am făcut tot ce ne-am propus pentru această întâlnire“, a spus ministrul Niţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.11.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO