ZF 24

Ministrul energiei a încasat de la Petrom, fostul angajator, peste 97.000 de euro în 2013. El cere amânarea deciziei privind redevenţele până la sfârşitul anului

Ministrul energiei a încasat de la Petrom, fostul...

Autor: Roxana Petrescu

24.04.2014, 17:58 3025

Răzvan Nicolescu, ministrul energiei, a înregistrat anul trecut venituri din salarii de 429.419 lei (97.175 de euro) de la Petrom, plătite atât direct de companie, cât şi prin intermediul unui contract cu Manpower, arată declaraţia de avere depusă pe site-ul Departamentului pentru Energie, completată pe data de 03.04.2014. Practic, în medie Nicolescu a încasat lunar circa 8.100 de euro de la Petrom, compania în care a ocupat funcţia de director de afaceri corporatiste până pe data de 28 februarie, anul acesta. De la începutul lunii martie, Nicolescu a preluat funcţia de ministru al energiei.

"“Nu acesta este însă venitul meu lunar. Veniturile se dau în funcţie de anumite ţinte, conţin bonusuri în anumite luni, este un sistem mai complicat, dar nu este corect să spunem că acela era un venit lunar"”, a explicat Nicolescu.

Ministrul mai are câteva conturi la ING Bucureşti, cel mai mare având o valoare de 40.000 de euro. Totodată, Nicolescu mai deţine conform declaraţiei de avere tablouri de 6.000 de euro, o colecţie de numismatică de 9.000 de euro, bijuterii de aur de 5.500 de euro şi are o colecţie de ceasuri de 10.000 de euro, 2 apartamente în Bucureşti şi două terenuri în Teleorman.

"În privinţa redevenţelor, dacă o să fiu întrebat ce părere am, voi comunica ANRM şi MFP să ia o decizie după alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar procesul să fie transparent, cu consultarea celor peste 40 de concesionari de acorduri petroliere", a afirmat Nicolescu, citat de Mediafax. 

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO