ZF 24

Ministrul Agriculturii, despre investigaţia care are la bază suspiciunea că multinaţionalele vând în România produse de o calitate inferioară:„Nu avem puterea să prelevăm probe din alt stat. Eu nu mă duc să cumpăr din Franţa să compar cu produse din România”

Ministrul Agriculturii, despre investigaţia care are la...

Autor: Roana Rotaru

10.04.2017, 14:46 620

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Ruruale (MADR ) a prelevat în luna martie 175 de probe de produse din carne, peste, lactate, fructe-legume, miere şi pastă de roşii, produse provenite din comerţul intracomunitar, de la 11 hipermaketuri din ţară, respectiv principalii jucători din retail, după ce a apărut suspiciunea că multinaţionalele comercializează produse de o calitate inferioară în ţările mai slab dezvoltate, faţă de ceea ce vând în ţările din Europa de Vest. Cu toate aceste, autorităţile de control din subordinea MADR nu au comparat „în oglindă” produse din România cu cele din alte ţările vestice, cum a făcut Solvacia sau Ungaria în analizele lor.

„Nu putem, nu avem competenţa legală de a preleva probe de pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge în această fază am adresat omologilor din 5 state Germania, Italia, Belgia,Olanda şi Franţa o scrisoare prin care îi rog ca experţii noştri, împreună cu experţii lor, să preleveze probe astfel încât să le putem compara. Altminteri nu poţi să o faci. Eu nu mă duc să cumpăr din Franţa să compar cu produse din România”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi la sediul MADR.

 În urma investigaţiei MADR, doar mierea marca „Fleur de miel”, produsă în Franţa, a fost indentificată ca fiind neconformă şi scoasă de pe piaţa, respectiv 108 recipiente dintr-un lot de 396 de unităţi, diferenţa de 288 de recipiente ajungând să fie vândute în rândul populaţiei.

„Singurul produs asupra căruia s-a identificat neconformităţi a fost mierea polifloră, îmbuteliată în recipiente de  500 grame cu orgine Franţa.(...) Era miere, numai ca principala calitate a acelui produs, zahărul regăsit sub formă de fructoză, nu era de cea mai bună calitatea. Lotul avea 396 recipiente din care 108 au intrat în procedură de retragere”, declarat Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, fară să specifice producătorul mierii neconforme sau lanţurile de magazine care comercializaează acest produs.

În analiza MADR nu se regăsesc mai multe categorii de produse, precum dulciurile, băuturile răcoritoare, dar şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO