ZF 24

Ministerul Sănătăţii ia noi măsuri în contextul epidemiei: A fost creat Centrul Operaţional de Coordonare, organismul care va asigura comunicarea între spitale

Ministerul Sănătăţii ia noi măsuri în contextul...

Autor: Andreea Tobias

10.03.2020, 13:21 120

S-a înfiinţat Centrul Operaţional de Coordonare, unitate care stabileşte în timp operativ legătura între spitale pentru identificarea în timp real a situaţiilor de risc asociate coronavirusului. Există şi un planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor.

Grupul de comunicare strategică arată într-un comunicat că Ministerul Sănătăţii a operaţionalizat marţi Centrul Operaţional de Coordonare, unitate care stabileşte în timp operativ legătura cu direcţiile de sănătate publică şi unităţile sanitare aparţinând Ministerului Sănătăţii pentru identificarea în timp real a situaţiilor de risc asociate infecţiei cu coronavirus COVID 19 şi pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

„Centrul Operaţional ne va furniza situaţia la zi toate informaţiile utile şi vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaşte stocurile de medicamente, echipamente medicale şi dezinfectanţi existente la nivel naţional în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acţiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecţiei, numărul paturilor libere în secţiile de boli infecţioase şi ATI, astfel încât să putem acţiona coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache, care a fost în Centrul de Coordonare şi a susţinut o videoconferinţă cu cei implicaţi.

Costache a prezentat şi planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor:

- în spitalele coordonate de Ministerul Sănătăţii vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor şi evolutia epidemiologică locală. În funcţie de dinamica situaţiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate.

- spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situaţia ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât şi pentru gestonarea corectă şi eficientă a resurselor materiale şi umane.

- se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă. Se urmăreşte evitarea aglomerărilor în unităţile sanitare.

De asemenea, s-a stabilit o reţea suport pentru spitalele de boli infecţioase.

„Astfel, în functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care sa fie transferati pacienti din Spitalul de Boli Infectioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenta din zona, care pot asigura asistenta medicala pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Pot fi incluse in reteaua de Spitale de suport si spitale din alte judete preponderent cele cu Sectii de Boli Infectioase, precum si spitalele din alte retele, decat ale Ministerului Sanatatii ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Spitale Private). În Planul MS mai sunt prevăzute şi măsuri pentru cazul extinderii crizei si depasirii capacitatii Spitalelor de Boli Infectioase, dar şi reglementari cu privire la utilizarea echipamentelor de protectie”, se arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO