ZF 24

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere pachetul de servicii de bază: în 139 de pagini statul stabileşte câte consultaţii şi ce analize decontează

Autor: Ioana David

02.10.2013, 09:31 1581

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică pachetul de servicii de bază, document care stabileşte numărul de consultaţii, intervenţiile, analizele şi investigaţiile pe care statul le decontează, în limita bugetului pe care îl are. Pachetul de bază face parte din angajamentele pe care statul şi le-a luat în faţa creditorilor internaţionali şi poate fi considerat temelia sistemului sanitar.

De zece ani sectorul de sănătate aşteaptă acest document, în special mediul privat.

Pachetul de servicii de bază este structurat în patru categorii: asistenţă medicală primară, spital, programe naţionale de sănătate şi ambulatoriu.

Spre exemplu, prin pachetul ambulator, Ministerul defineşte trei tipuri de consultaţii (scurtă, standard şi lungă sau complexă), durata medie a fiecăreia (5,20, respectiv 40 de minute)m, iar pentru fiecare arie terapeutică (alergologie, boli infecţioase, cardiologie, etc) sunt definite criteriile de eligibilitate pentru trimiterile din asistenţă primară iar apoi plafonul.

Prin pachetul de asistenţă primară se introduce noţiunea de asistenţă comunitară prin care se asigură servicii precum imunizări, supravegherea stării de sănătatea a nou-născutului, asistenţa femeii gravide, servicii preventive şi altele. În acelaşi pachet prin medicina de familie se acordă servicii preventive, imunizări, asistenţă prenatală, consultaţii preventive, consultaţii pentru probleme nou-apărute şi altele.

Vedeţi  Pachetul ambulator

Vedeţi Pachetul asistenţă primară

Vedeţi documentul Pachet Spital

Vedeţi Pachetul de bază

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO