ZF 24

Ministerul Finanţelor măreşte datoria. Statul a împrumutat astăzi 1,5 mld. euro de pe piaţa externă, plătind o dobândă de 4,8% pe an

Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,5 mld. euro de pe piaţa externă, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la şapte ani, dobânda fiind de 4,8%, potrivit unor surse din piaţă.

Preţul la care s-a împrumutat statul, de 4,8%, a rezultat din rata de referinţă a pieţei (mid swap rate), de 1,85%, la care s-au adăugat 2,95 puncte procentuale.

Emisiunea a fost intermediată de patru mari bănci de investiţii, Citi, HSBC, Deutsche Bank şi Société Générale.

Datoria externă în valută a statului român a fost 27 de miliarde de euro la finalul lunii iulie, conform datelor BNR, publicate pe 11 septembrie. În lei, datoria statului este de 65 de miliarde, echivalentul a 15 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna septembrie licitaţii pentru plasarea de titluri de stat în valoare de 3,87 miliarde lei pe piaţa locală, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenţă, de 2,78 miliarde lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 32,091 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.