ZF 24

Ministerul Agriculturii a aplicat 89 de sancţiuni pieţarilor din Bucureşti pentru substituirea originii produselor sau nerespectarea normele de trasabilitate

Ministerul Agriculturii a aplicat 89 de sancţiuni...

Autor: Roana Rotaru

26.05.2017, 15:27 63

În urma controalelor efectuate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în 15 pieţe din Bucureşti, echipele de control au aplicat 89 de sancţiuni contravenţionale, atât administratorilor de pieţe, cât şi comercianţilor care nu au respectat normele de trasabilitate sau au substituit originea produselor. MADR nu a specificat însă valorea sancţiunilor aplicate.

„Echipele de control au constatat existenţa unui număr semnificativ de atestate de producător, aproximativ 200, care ridică suspiciuni în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale, pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a început demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât şi în teren, la producători”, se arată în comunicatul MADR.

Controalele efectuate în pieţe în perioada 23-25 mai 2017 vizau în special:

·         Asigurarea unui procent minim de spaţii de vânzare distincte, în proporţie de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie.

·         Etichetarea conformă a tuturor loturilor de legume şi fructe expuse în pieţe prin indicarea informaţiilor cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi evident, a preţului de vânzare.

·         Existenţa unui atestat de producător eliberat în condiţiile legii şi a documentelor de provenienţă, în cazul comercianţilor.

Portivit MADR, controalele vor continua şi în celelalte pieţe ale Municipiului Bucureşti. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO