ZF 24

Miliardar condamnat pentru că a ascuns cadavrul soţiei sale

Miliardar condamnat pentru că a ascuns cadavrul soţiei sale

Foto: Shutterstock

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.08.2012, 17:34 1542

Hans Kristian Rausing, moştenitorul companiei producătoare de ambalaje Tetra Pak, şi-a văzut de afaceri în timp ce cadavrul soţiei sale, Eva, se descompunea în casa din centrul Londrei de mai bine de două luni, scrie Wall Street Journal.

Când prietenii sau familia întrebau de Eva, fiul de miliardar dădea răspunsuri evazive fără să sugereze nicio clipă că ceva este în neregulă.

Minciuna macabră a fost descoperită pe 9 iulie, când poliţia l-a oprit pe Rausing pentru că şofa haotic şi, după ce au descoperit droguri în maşină, i-au percheziţionat casa. Ei au găsit corpul Evei Rausing într-o cameră sub o grămadă de haine şi de saci de gunoi legaţi între ei. Soţul ei a folosit pudră deodorizantă pentru a tăia din miros. Cazul bizar al celor doi miliardari dependenţi de droguri care au donat milioane de lire fundaţiilor antidrog a atins apogeul când Rausing a pledat vinovat pentru că nu a permis ca soţia sa să fie îmormântată adecvat.

El a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare şi la două luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru conducere sub influenţa drogurilor, pedepse la care se adaugă un tratament intensiv într-un centru de dezintoxicare.
Judecătorul Richard McGregor-Johnson a afirmat că Rausing, în vârstă de 49 de ani, nu a contribuit la decesul soţiei lui, dar că moartea a fost cauzată probabil de un atac de cord pe fondul abuzului de droguri.Într-o declaraţie citită în sala de judecată, miliardarul a spus că el crede că a suferit o depresie după moartea soţiei lui deoarece nu a putut face faţă pierderii.

"Nu m-am simţit capabil să înfrunt realitatea morţii ei", a spus Rausing, adăugând că a evitat în tot acest timp toate întrebările despre soţia sa. Pe durata procesului el a stat în tăcere în faţa instanţei şi a purtat un costum albastru cu o cravată roşie. Anchetatorii cred că Eva a murit pe 7 mai. Ea avea urme de cocaină şi alte droguri în sânge, iar soţul ei a recunoscut că în loc să anunţe autorităţile, a preferat să ţină cadavrul în casă.

Rausing, al cărui tată a câştigat miliarde de dolari cu imperiul ambalajelor de carton Tetra Pak, a negat orice implicare în moartea soţiei sale şi a adăugat că nu el îi furniza droguri. "Nu pot face o reconstituire coerentă a evenimentelor care au condus la moartea Evei şi a celor de după moartea ei. Ţin să precizez că nu i-am dorit şi nu i-am făcut niciodată niciun rău", a mai afirmat miliardarul.

Judecătorul a spus că acest caz ilustrează modul în care abuzul de droguri poate distruge chiar şi o familie bogată. El a adăugat că, deşi erau foarte bogaţi, trăiau într-o "mizerie totală". Johnson a mai spus că înţelege că Rausing a suferit un fel de cădere psihică, dar că aceasta nu-i iartă de ascunderea morţii soţiei. Judecătorul l-a avertizat pe Rausing că dacă va mai fi prins cu droguri, va fi închis.

Eva Rausing venea dintr-o familie americană bogată şi soţul ei este descendentul uneia din cele mai bogate familii din Europa, tatăl lui având un venit net estimat la 4,3 miliarde de lire sterline (5,4 milioane de euro).

Problemele cu drogurile, un secret ştiut foarte mult timp doar de familie, au devenit publice în 2008 după ce Eva Rausing a fost prinsă când încerca să intre cu droguri în Ambasada Statelor Unite din Londra. Într-o percheziţie ulterioară în casa cuplului s-a descoperit o cantitate însemnată de heroină, cocaină şi un derivat al cocainei numit crack.

Cei patru copii ai cuplului sunt crescuţi de una dintre surorile miliardarului.

Părinţii lui Hans Rausing, Hans şi Marit, au făcut o declaraţie acum câteva săptămâni caracterizând moartea Evei şi perioada de după ca fiind "o reamintire a realităţii distorsionate provocate de dependenţa de droguri".

Părinţii Evei au făcut şi ei o declaraţie la puţin timp după moartea fiicei lor. Ei au subliniat că Eva şi Hans au fost "devotaţi şi fericiţi" timp de 21 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO