ZF 24

Mihai Mandreş a încasat anul trecut 195.419 lei ca reprezentant al Finanţelor în AGA de la CEC Bank

Mihai Mandreş a încasat anul trecut 195.419 lei ca...

Autor: Razvan Voican

10.03.2014, 00:03 1099

Mihai Mandreş, un fost dealer apropiat al cercurilor politice liberale, a câştigat anul trecut 195.419 lei (44.200 euro) de la banca de stat CEC Bank în calitate de reprezentant al Mi­nis­terului Finanţelor (acţionarul unic) în adunarea generală a acţionarilor (AGA).

El a fost unul dintre cei trei norocoşi care au beneficiat de o „rentă“ de la CEC sub forma indemnizaţiei de participare la şedinţele unei AGA în care toţi participanţii au practic acelaşi mandat. Indemnizaţiile sunt stabilite ca procent din salariul preşe­din­telui băncii.

Paradoxal, la CEC Bank aceste indemnizaţii sunt suportate de bancă, şi nu de Ministerul Finan­ţelor ai cărui reprezentanţi sunt cei trei membri ai AGA. În general într-o societate comercială reprezentanţii în AGA sunt remuneraţi de acţionarii care îi mandatează. Surse bancare afirmă că fostul ministru al finanţelor Florin Georgescu acceptase în mandatul său din 2012 ca reprezentanţii în AGA de la CEC să fie plătiţi de bancă, dar cu condiţia să existe o singură şedinţă pe an – aşa cum se întâmplă în general la toate băncile. Regula lui Georgescu prin care costurile băncii cu AGA erau limitate drastic a fost însă abandonată şi, potrivit surselor citate, anul trecut, în mandatul ministrului liberal Daniel Chiţoiu, AGA de la CEC s-a întrunit aproape lună de lună, astfel ajungându-se ca un membru ca Mihai Mandreş (Eleodor Man­dreş după numele din buletin) să încaseze aproape 200.000 de lei.

WikiZF: Profilul companiei CEC Bank

Anul trecut AGA nu a luat nicio de­cizie de impact precum trecerea la sistemul dualist de guvernanţă dorită de Chiţoiu. În toamna lui 2012 susţinătorii politici ai lui Mandreş încercaseră să-l propulseze în funcţia de vicepreşedinte al celeilalte bănci de stat, EximBank, însă BNR a respins nominalizarea invocând lipsa competenţelor necesare.

El s-a dovedit însă un membru valoros din rezerva de cadre a PNL pentru că politicul nu a renunţat să-l susţină şi astfel Mandreş a ajuns reprezentant al Finanţelor în AGA de la CEC Bank. Marea surpriză a venit în ianuarie 2014, când acelaşi Mandreş a devenit secretar de stat în Ministerul Finanţelor condus de Daniel Chiţoiu, pe postul lăsat liber de Claudiu Doltu. Cariera lui Mandreş în administraţie a fost însă de nici două luni, el fiind nevoit să plece odată cu retragerea liberalilor de la guvernare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO