ZF 24

Microsoft va adăuga „în curând” ChatGPT la serviciile Azure Cloud. Gigantul tech este în discuţii pentru a investi până la 10 miliarde de dolari în OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT

Microsoft va adăuga „în curând” ChatGPT la...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.01.2023, 14:33 274

Microsoft Corp. a declarat că va adăuga „în curând" ChatGPT de la OpenAI la serviciul său Azure bazat pe cloud, bazându-se pe o relaţie existentă între cele două companii, în timp ce Microsoft se gândeşte să preia o participaţie mult mai mare în OpenAI, a raportat Bloomberg.

Gigantul software a anunţat disponibilitatea pe scară largă a serviciului său Azure OpenAI, valabil doar pentru un set limitat de clienţi de când a fost prezentat în 2021. Serviciul le oferă clienţilor de cloud Microsoft acces la diverse instrumente OpenAI, cum ar fi sistemul de limbaj GPT-3.5 pe care se bazează ChatGPT, precum şi modelul Dall-E pentru generarea de imagini bazate pe text, a precizat compania într-o postare pe blog. Acest lucru permite clienţilor Azure să utilizeze produsele OpenAI în propriile aplicaţii care rulează în cloud.

Microsoft este în discuţii pentru a investi până la 10 miliarde de dolari în OpenAI, au declarat săptămâna trecută o serie de persoane familiare cu planurile companiei. Această propunere prevede ca producătorul de software din Redmond, Washington, să investească banii pe parcursul mai multor ani, deşi termenii finali se pot schimba, potrivit persoanelor citate, care au cerut să nu fie numite. Semafor a raportat săptămâna trecută că potenţiala investiţie ar putea evalua OpenAI la aproximativ 29 de miliarde de dolari. Reprezentanţii Microsoft şi OpenAI au refuzat să comenteze discuţiile.

Microsoft, care este deja partener al OpenAI datorită unei investiţii de 1 miliard de dolari în 2019, caută să obţină un avantaj din interior în ceea ce priveşte cele mai populare şi avansate sisteme de inteligenţă artificială pentru a-şi stimula propriile produse în competiţia cu Alphabet Inc., Amazon.com Inc. şi Meta Platforms Inc.

ChatGPT a luminat internetul de la lansarea sa la sfârşitul lunii noiembrie, adunând primul milion de utilizatori în mai puţin de o săptămână. Programul AI a stârnit speculaţii cu privire la potenţialul său de a suplini scriitorii profesionişti şi chiar de a ameninţa activitatea principală de căutare a Google. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO