ZF 24

Micii intreprinzatori: Am ajuns sa ne imprumutam de la prieteni sau de la banci ca sa putem plati salariile

15.03.2010, 07:37 25

Micii intreprinzatori, afectati de lipsa lichiditatilor si descaderea vanzarilor, spun ca au ajuns sa se imprumute de laprieteni pentru a putea plati salariile angajatilor. Recent,Uniunea Europeana a aprobat un proiect prin care cei care aumicrointreprinderi (firme care au maxim noua angajati) vor puteaaccesa microcredite (imprumuturi cu valoare financiara mica) depana la 25.000 de euro daca angajeaza someri sau tineri. Masura seadreseaza si somerilor care vor sa-si deschida o afacere. Incepandcu luna iunie a acestui an, 45.000 de microintreprinderi dinstatele membre UE ar putea fi finantate cu ajutorul acestuiinstrument, iar suma totala alocata pentru perioada 2010- 2013 estede 100 mil. euro.

"Acesti bani ar putea fi un nou suflu, un avant pentru cei careau microintreprinderi, pentru ca pana acum ne-am tot imprumutat dela prieteni sau de la banci, pentru a putea plati salariile. Noiderulam un proiect pentru care am primit finantare europeana, incadrul caruia suntem obligati sa mai angajam inca cinci persoane,ceea ce inseamna cheltuieli lunare de minim 5.000 de lei (1.200 deeuro), pe care nu ni le putem permite in prezent", spune DorelTrifan, administratorul atelierului de confectii lenjerie de pat side corp Cata Conf, care va trrebui sa angajeze in luna septembriecinci croitori si cusatori. In prezent, compania sa are doiangajati, in conditiile in care a fost nevoit sa faca catevarestructurari pe parcursul anului trecut. Daca ar trebui sa optezeintre angajarea de someri sau de tineri, Trifan ar alege saangajeze "oameni aflati in somaj care sa stie meserie, indiferentdaca sunt tineri sau batrani".

Deocamdata, nu se stie cum se vor putea accesa acesti bani, cativor fi alocati Romaniei sau daca va exista dobanda larambursare.

150 de firme romanesti ar putea primi cate 25.000 deeuro

Reprezentantii UE se asteapta ca plafonul sa creasca pana la 500mil. Euro prin implicarea altor institutii financiareinternationale. Nu se stie inca daca banii se vor aloca pentrufiecare tara in parte si nici daca va exista o dobanda larambursarea creditului.

"Nu s-a stabilit inca metodologia de aplicare a acestei masuri.Proiectul a fost votat, insa urmeaza sa se elaboreze procedurile denatura tehnica", au precizat reprezentantii Ministerului Muncii.Daca banii s-ar aloca pentru fiecare tara in parte, atunci Romanieii-ar putea reveni un plafon de acordare de credite in valoare deaproximativ 3,7 mil. euro, ceea ce inseamna ca aproape 150 de firmear putea primi finantarea maxima, de 25.000 de euro. Totusi, esteposibil ca microcreditele sa se acorde in functie de criteriul"primul venit, primul servit", cum se procedeaza in prezent laschemele de ajutor de stat, prin care se acorda finantari de labugetul de stat si din Fondul Social European.

In opinia lui Stefan Diaconescu, asociat al firmei deconsultanta si proiectare Kraft Expert Consult, masura este aparentbuna, dar nu stie daca ar lua in considerare posibilitateaobtinerii creditului, atata timp cat nu stie ce conditii trebuie saindeplineasca.

"Ar fi bine sa am un fond de investitii, dar daca trebuie saangajez 10 oameni, de exemplu, nu asa avea ce sa fac cu ei, pentruca imi desfasor activitatea intr-un singur magazin", a spusDiaconescu.

Nici infiintarea unui afaceri nu ar putea fi oportuna inurmatoarea perioada, spun specialistii.

"Sa pui pe picioare o afacere nu e chiar asa de simplu si destulde putini oameni au spirit antreprenorial", spune Alex Paun,consultant in fonduri europene pentru resurse umane.

Masura a fost adoptata de Consiliul EPSCO (Ocupare, PoliticaSociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului) in urma reuniuniiministrilor muncii din statele membre la Bruxelles in data de 8martie. Cei 100 mil. euro vor fi alocati prin Fondul European deInvestitii, care a fost desemnat de catre Comisia Europeana sagestioneze acordarea de microcredite.

Una din masurile la nivel national luata de Guvern la inceputulanului pentru sprijinirea somerilor este oferirea unor facilitatipentru firmele care angajeaza someri, care pot fi scutite de laplata CAS pentru o perioada de sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO