ZF 24

Medicină prin calculator sau telefon. Psihologii, dermatologii, nutriţioniştii fac consultaţii pe internet sau prin telefon în vreme de pandemie. „Este strict necesară orice formă de comunicare medic-pacient“

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Autor: Alina-Elena Vasiliu

13.04.2020, 17:25 151

Reţele private de sănătate şi-au informat de asemenea clienţii că pot oferi consultaţii online în aceste zile.

Medicii care vin din domenii ce pot oferi sfaturi şi tratamente şi altfel decât direct în cabinet şi-au adaptat serviciile în ultimele săptămâni, astfel că mulţi intră în contact cu pacienţii prin intermediul internetului sau al telefoniei.

„Eu dau consultaţii online gratuite, sub formă de sfat medical. Trecerea la mediul online este complicată, atât legislativ, cât şi tehnic. Pacienţii tineri se pot descurca uşor, în schimb cei în vârstă pot reprezenta o provocare pentru a reuşi să programeze o consultaţie online“, spune Andrei Popa, specialist în dermatologie şi chirurgie plastică la clinica Derm-One din Bucureşti.

El este de părere că, pe termen lung, implementarea unor astfel de consultaţii, mijlocite de internet, nu este o soluţie eficientă.

„În schimb, pe perioada pandemiei, consider a fi strict necesară orice formă de comunicare cu medicul, dar momentan sub o minimă acoperire legală. Noi, ca dermatologi, putem identifica leziuni elementare şi oferi un tratament pentru forme banale de boală, de genul acnee vulgară, rozacee, forme de lichen, psoriazis etc. Pentru depistarea precoce a cancerului de piele însă, trebuie făcute investigaţii de genul dermatoscopie sau microscopie confocală, acestea neputând fi efectuate online“, mai spune Andrei Popa.

Pentru pacienţi, faptul că îşi pot continua tratamentul de acasă, fără a fi nevoiţi să meargă la cabinet, este un avantaj.

„În cazul problemelor minore, care nu necesită mai mult de o privire atentă asupra fotografiei primite de la pacient, consultaţiile digitale sunt la fel de utile ca un drum până la doctor. Personal, mă ajută foarte mult această metodă, întrucât sunt într-o perioadă de tratament şi chiar aveam nevoie de sfatul medicului meu pentru următorii paşi“, spune Beatrice Ismail-Muşel, o pacientă care primeşte sfaturi online de la medicul ei dermatolog.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO