ZF 24

Mazars: Piaţa de M&A din România a atins un vârf în 2019 cu 50 de dealuri şi o valoare totală de 815 mil. euro. „Impactul pandemiei pe termen lung asupra pieţei e incert“

Mazars: Piaţa de M&A din România a atins un vârf în...

Autor: Cristina Roşca

18.06.2020, 17:40 108

 În regiunea Europei Centrale şi de Est, România a fost a cincea cea mai importantă piaţă în 2019 ca număr de tranzacţii după Rusia, Polonia, Cehia şi Austria  În volum piaţa a avut o creştere de 61%, faţă de doar 12-16% în Cehia şi Polonia şi faţă de un declin de 21% în Austria.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România se afla de mai mulţi ani pe un trend ascendent, mergând mână în mână cu economia şi consumul privat, astfel că a atins un nivel maxim anul trecut când local s-au semnat 50 de dealuri cu o valoare cumulată de 815 mil. euro, arată datele companiei de audit şi consultanţă Mazars. Această sumă include doar trazacţiile cu valori publice, ceea ce înseamnă că valoarea totală a tranzacţiilor este în realitate mult mai mare.

Datele Mazars arată că în volum (ca număr de dealuri) piaţa a crescut cu 61%, pe când în valoare avansul a fost de 45% în cazul tranzacţiilor unde s-a făcut public preţul plătit de cumpărător.

Piaţa începuse bine şi anul 2020, având noi perspective de creştere, însă acestea au fost întrerupte brusc de pandemia de Covid-19. „După un început de an relativ activ, România s-a numărat printre ţările lovite de pandemie şi conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia este de aşteptat să scadă cu 4% în acest an. Criza globală de sănătate a creat incertitudine, întreruperea lanţului de aprovizionare şi presiunea pe lichiditate. Efectul pe termen scurt asupra pieţei de M&A a fost să limiteze sau să întârzie semnarea tranzacţiilor, mai multe dintre acestea fiind amânate fie pentru a doua jumătate a lui 2020, fie în 2021. Pe termen lung însă, impactul rămâne incert“, spun Georgiana Ion, senior manager, deal advisory, Mazars România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO