ZF 24

Mathias Goyen, Chief Medical Officer al GE Healthcare în Europa: Trebuie să creştem calitatea serviciilor spitalelor publice şi să reducem timpii de aşteptare, iar inteligenţa artificială poate ajuta

Mathias Goyen, Chief Medical Officer al GE Healthcare în...

Autor: Georgiana Mihalache

25.12.2019, 00:09 174

Dezvoltarea tehnologică din medicină se transpune în mai mult timp pentru medici, care pot să analizeze datele adunate prin echipamentele medicale performante, susţine profesorul Mathias Goyen, chief medical officer al GE Healthcare în Europa, unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de aparatură medicală.

„În Europa de Est şi mai ales în România există radiologi foarte buni, care pot avea la dispoziţie tehnologia pe care o merită şi de care au nevoie. Spre exemplu, acum tehnologia imagistică poate genera 1.000 de imagini în 10 secunde. Pe de altă parte, cineva trebuie să citească acele imagini şi acum intră în discuţie inteligenţa artificială pentru a ajuta cu adevărat radiologul să descopere posibile cazuri critice”, a spus Mathias Goyen pentru ZF.

El spune că roboţii nu vor înlocui vreodată medicii, dar colaborarea dintre specialişti şi inteligenţa artificială reprezintă următorul pas în medicină la nivel mondial.

Mathias Goyen este de profesie medic radiolog şi predă la Universitatea Hamburg din Germania, lucrând în acelaşi timp pentru americanii de la GE Healthcare, care sunt prezenţi şi pe piaţa din România.

Medicul spune că sectorul privat face cele mai multe investiţii în echipamente, lucru pe care îl observă atât în România, cât şi în ţări precum Germania.

„Este o tendinţă. În Germania există centre de imagistică private care au cele mai bune echipamente, în timp ce spitalele publice, chiar şi spitalele universitare care sunt publice, trebuie să lucreze cu echipamente puţin depăşite”, a mai spus Mathias Goyen.

Soluţia pentru ca spitalele publice să se alinieze standardelor actuale din medicină, în opinia medicului radiolog, este ca aceste unităţi să caute şi să obţină finanţare.

„Dacă aş fi director general al unui spital universitar, aş vrea să le ofer radiologilor mei cele mai noi echipamente, nu? Şi vreau să îi păstrez şi nu să îi pierd în favoarea spitalelor private, pentru că acolo pot lucra cu cele mai noi echipamente”, a mai adăugat Mathias Goyen.

Pentru că sunt foarte multe informaţii primite de la diferite echipamente, de la aparatele de computer tomograf sau de rezonanţă magnetică nucleară, până la ceasurile inteligente, radiologul nu are capacitatea să prelucreze aceste date. Aici intervine inteligenţa artificială, echipamentele performante, care îi permit radiologului să aibă mai mult timp pentru pacient.

„Trebuie să creştem calitatea serviciilor spitalelor publice şi, de asemenea, probabil să reducem timpii de aşteptare, iar inteligenţa artificială poate ajuta la eficientizarea fluxurilor de lucru din departamente”, a mai spus Mathias Goyen.

GE Healthcare a intrat în România în anul 2000 cu patru divizii - cea de echipa­mente de imagistică, pentru terapia intensivă şi cardiologie, divizia de substanţe de contrast pentru imagistică şi ultrasonografie.

Subsidiara americanilor de la GE pe piaţa lo­cală de distribuţie de echipamente medicale este cel mai mare jucător din piaţa de profil, cu afa­ceri de 145 mil. lei în 2018, în creştere cu 47% faţă de anul anterior, potrivit datelor pu­blice de la Ministerul de Finanţe. Divizia de heal­thcare a GE are 70 de angajaţi pe piaţa locală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO