ZF 24

Măsură „istorică“ în turism: TVA va fi redusă la 9% pentru pachetele turistice

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Mirabela Tiron

10.12.2014, 00:07 670

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de anul viitor de la 24% la 9% pentru pachetele turistice ce includ cazare cu demipensiune, pensiune completă sau all-inclusive, măsură ce ar putea stimula cererea pentru vacanţele în ţară.

În prezent, un turist care se cazează la un hotel din România beneficiază de cazare cu mic dejun taxată cu TVA de 9%, în timp ce dacă ar lua masa de prânz sau cina la acelaşi restaurant al hotelului la care este cazat va regăsi în nota de plată TVA de 24% în preţul final. În Italia sau Spania, ţări fruntaşe la numărul de turişti atraşi, TVA percepută pentru serviciile de cazare şi masă este uniformă. „Am reuşit să rezolvăm o proble­mă importantă

şi anume scăderea TVA la pachetele all- inclusive din turism, de la 24% la 9% (...)“, a declarat ieri Victor Ponta, citat de Mediafax. Im­pactul bugetar va fi de 100 mil. lei, potrivit lui.

„Sper ca lucrurile să se realizeze pe măsura aşteptărilor, că vom beneficia de un plus de competitivitate internă“, a spus Radu Enache, preşedintele lanţului hotelier Con­ti­nental Hotels.

Pe piaţa locală sunt 2.736 de companii cu CAEN-ul „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“ care şi-au depus rezultatele pe 2013 şi care au avut afaceri cumulate de 3,3 mld. lei (750 mld. euro). „Este o gură de oxigen pentru turism“, a spus Alin Burcea, proprietarul agenţiei Paralela 45.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO