ZF 24

Măsură dură împotriva fumătorilor din Noua Zeelandă: Guvernul doreşte să interzică pe viaţă tutunul pentru viitoarea generaţie

Măsură dură împotriva fumătorilor din Noua...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.12.2021, 16:00 284

Noua Zeelandă intenţionează să interzică tinerilor ţigările pentru tot restul vieţii, într-una dintre cele mai dure represiuni din lume împotriva industriei tutunului, argumentând că alte eforturi de a opri fumatul ar dura prea mult, relatează Reuters.

Începând cu 2027, persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani nu vor mai avea voie niciodată să cumpere ţigări în Noua Zeelendă.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom considera o infracţiune vânzarea ţigărilor către copii”, a declarat într-un comunicat de presă ministrul asociat al Sănătăţii din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall.

„Dacă nimic nu se va schimba, vor mai trece decenii până când rata fumătorilor maori va scădea sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oamenii în urmă”.

În prezent, 11,6% dintre toţi neozeelandezii cu vârsta peste 15 ani fumează, o proporţie care creşte la 29% în rândul adulţilor indigeni, conform cifrelor guvernamentale.

Guvernul se va consulta cu o comisie de sănătate a maorilor în următoarele luni înainte de a introduce proiectul în parlament în iunie anul viitor.

Restricţiile vor fi apoi implementate în etape din 2024, începând cu reducerea bruscă a numărului de vânzători autorizaţi.

Pachetul de măsuri va face din industria tutunului cu amănuntul din Noua Zeelandă una dintre cele mai restrânse din lume, chiar în spatele Bhutanului, unde vânzarea de ţigări este interzisă definitiv. Vecina Noii Zeelanda, Australia, a fost prima ţară din lume care a impus ambalarea simplă a ţigărilor în 2012.

Guvernul Noii Zeelande a spus că, deşi măsurile existente, cum ar fi ambalarea simplă a pachetelor de ţigări şi taxele la vânzări, au încetinit consumul de tutun, implementarea unor paşi mai duri au fost necesari pentru atingerea obiectivului de reducere a fumătorilor la 5% din populaţie până în 2027.

Autorităţile sanitare au salutat represiunea, în timp ce comercianţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra afacerilor lor, prevenind oficialii de aparţia iminentă a unei pieţe negre a tutunului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO