ZF 24

MĂRŢIŞOARE LITERARE: Grijile unei câştigătoare la loterie

MĂRŢIŞOARE LITERARE: Grijile unei câştigătoare la...

Autor: Lucian Vasilescu

08.03.2014, 12:00 113

Ce griji mai poate avea o femeie care a câştigat suma de 18 milioane de euro la loterie? Jocelyne sau Jo cum o numesc apropiaţii este o femeie de 47 de ani, are o mercerie într-un orăşel, Arras, un soţ plănuind atent câştigurile şi concediile, doi copii acum mari care şi-au luat zborul. Jo îşi umple timpul cu un blog Zecedegetedeaur care începe să aibă sute şi apoi mii de accesări zilnic.

Norocul picat din cer o sperie. Începe să cumpănească la ceea ce are deja, se teme de schimbările aduse de bani în viaţa lor. Când şi-a încasat cecul, a primit şi o consultaţie psihologică, i s-au dezvăluit riscuri la care nimeni nu se gândeşte: o sumă atât de mare sminteşte, răstoarnă tot în mintea şi purtarea celor din jur, încât se ajunge la crimă. Aşa că Jo nu dezvăluie nimănui că a câştigat, păstrează ascuns cecul câştigului fabulos şi stă în cumpănă.

Femeia îşi pune întrebări despre propria viaţă. A avut parte de o familie iubitoare, dar şi-a pierdut mama cea frumoasă, cu gust şi talent artistic, s-a măritat devreme, a renunţat la studii ca să-şi poată îngriji tatăl şi apoi are de crescut doi copii. A trăit o dramă cumplită după naşterea celui de-al treilea copil, mort în ziua când a venit pe lume, căci soţul ei o urăşte, o acuză şi o insultă, până ce ajunge într-un sanatoriu.

La un moment dat, Jo începe să-şi facă o listă cu tot ce-şi doreşte, de la obiecte râvnite pentru confortul familiei sau ajutoare date fetei şi fiului ei. Are o temere ascunsă că Jo al ei (caz rar de 1 la 1 milion, pe soţul ei îl cheamă Jocelyn !) ar putea-o trăda sau dezamăgi, mai ales că purtarea lui se shimbă uşor, cu semne discrete ale iubirii şi devotamentului, încât naşte suspiciuni. Şi intuiţia ei nu o înşeală...

Lista dorinţelor mele este o carte pentru ambele sexe, o femeie învaţă multe lucruri, în primul rând să se gândească şi la ea însăşi, deşi i se pare firesc să pun mereu mai presus de orice familia, iar un bărbat înţelege altfel gesturile şi reacţiile femeii de lângă el, mai ales ce pierde când o pierde. Şi unii şi alţii însă vor descoperi adevărul ciudat din celebrul proverb-avertisment: ai grijă ce-ţi doreşti, că dorinţele chiar ţi s-ar putea împlini. (Elisabeta Lăsconi)

 

Grégoire Delacourt, Lista dorinţelor mele, traducere din limba franceză de Ana Antonescu, Editura Spandugino, 2013, 190 pag.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO