ZF 24

Marile reţele comerciale sprijină combaterea comerţului ilicit, dar avertizează că pot apărea blocaje. "Există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară"

Marile reţele comerciale sprijină combaterea...

Autor: Raluca Nicolae

12.04.2019, 16:49 687

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) spijină autorităţile, cu toate mijloacele, în combaterea comerţului ilicit de fructe şi legume şi avertizează asupra riscului apariţiei unor blocaje în aprovizionarea cu legume şi fructe,arată un comunicat al asociaţiei. 

Asociaţia transmite că există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară.Camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, iar aceasta se deteriorează.

Blocajul durează deja de peste o zi si afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.

Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă.

ANAF a anunţat că demarează la nivel naţional acţiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor. Din dispoziţia ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Mihaela Triculescu, inspectorii antifraudă controlează achiziţiile intracomunitare şi importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei şi reţelele de vânzare en-gros şi en-detail ale acestor produse.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a avertizat ANSVSA, Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe "de contrabandă", actualii angajaţi instituţionali vor fi înlocuiţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO