ZF 24

Marea Britanie pregateste inca 100 mld. lire sterline pentru sustinerea bancilor

18.01.2009, 14:32 15

Trezoreria Marii Britanii va revizui drastic planul de salvare a bancilor din luna octombrie si va oferi o noua linie de garantare a creditelor, in valoare de cel putin 100 miliarde de lire sterline (112 miliarde de euro), scrie Sunday Times.

Sefii bancilor din Regatul Unit asteapta sa fie chemati in Downing Street astazi sau maine pentru a asculta detaliile noului plan.

Au fost finalizate trei propuneri cheie: Guvernul va oferi garantii pentru noi credite de consum, va stabili un plan de separare a activelor toxice din balantele financiare ale bancilor si va propune sa refinanteze actiunile preferentiale care au fost folosite pentru salvarea Royal Bank of Scotland (RBS) si HBOS.

Participatia statului la RBS ar putea creste de 57,9% la 70%, in cadrul acordului.

O injectie de capital de 3 miliarde de lire sterline la grupul Northern Rock este de asemenea, foarte probabila.

Dupa mai multe luni de presiuni din partea bancilor, autoritatile au acceptat sa atenueze termenii planului de 37 de miliarde de lire sterline, adoptat toamna trecuta, pentru recapitalizarea RBS, Lloyds TSB si HBOS. In loc de dobanda de 12% perceputa pentru actiunile preferentiale, bancilor le vor fi oferite sansa de a le converti in actiuni obisnuite, astfel majorand participatia statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO