ZF 24

Marea Britanie doreşte intensificarea campaniei de vaccinare după progresul făcut de Israel în urma celei de-a treia doze

Marea Britanie doreşte intensificarea campaniei de...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.10.2021, 22:41 234

Pe măsură ce cazurile Covid-19 cresc din nou în Marea Britanie, oficialii sunt de părere că ar putea lua exemplul unei ţări care a trecut cu uşurinţă peste noul val de infectări, relatează Bloomberg.

Căutarea răspunsurilor în Israel poate fi utilă, spun specialiştii în sănătate, deoarece ambele ţări au înregistrat un real succes în campania de vaccinare, ridicând cu rapiditate restricţiile. Asemenea Israelului care s-a confruntat în iunie cu o creştere semnificativă a cazurilor, Marea Britanie a raportat recent cel mai mare număr de infecţii din ultimele trei luni.

Răspunsul Israelului la creşterea rapidă de cazuri a reprezentat lansarea celei de-a treia doze, o decizie care pare să fi stins cel mai rău focar din ultimele săptămâni. Deşi există multe variabile pentru a putea trage concluzii – de la tipul de vaccin şi stabilirea priorităţilor pe grupe de vârstă, până la regulile de distanţare socială şi purtarea măştii – exemplul Israelului poate oferi o lecţie deosebită pentru Marea Britanie:

”Israelul a fost prima ţară care a avut o campanie de vaccinare în masă şi a fost prima care a experimentat impactul deplin al imunităţii în scădere şi a susceptibilităţii de masă care a urmat”, a declarat prof. Ran Balicer, preşedintele cu sediul în Tel Aviv al consultativului naţional Covid-19 din Israel. Alte ţări care au vaccinat ulterior vor trece prin acelaşi lucru, „dacă nu folosesc lecţiile învăţate aici şi nu iau în considerare campania celei de-a treia doze”, a mai adăugat acesta.

Marea Britanie are un program de rapel care a început la sfârşitul lunii septembrie. Este deschis persoanelor de peste 50 de ani şi se concentrează asupra persoanelor în vârstă şi a celor vulnerabile. În Israel, campania s-a extins la persoanele de peste 12 ani în câteva săptămâni de la lansarea sa din 1 august.

Creşterea infecţiilor din Marea Britanie a lăsat ţara în spatele altor mari naţiuni europene, atât în ceea ce priveşte rata cazurilor, cât şi decesele, potrivit Bloomberg. „Începem să vedem cum spitalizările şi rata mortalităţii cresc”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al prim ministrului Boris Johnson, Max Blain.

În Israel, cazurile grave de coronavirus continuă să scadă acum că aproape 3,9 milioane de persoane din 5,2 milioane eligibile au primit a treia doză. „Putem spune, desigur, cu prudenţă, că înăbuşim al patrulea val al pandemiei”, a declarat duminică premierul Naftali Bennett.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO