ZF 24

Managerii din Romania isi pastreaza optimismul pentru urmatoarele 3 luni

28.08.2007, 10:57 12

Managerii societatilor comerciale din Romania raman optimisti in privinta evolutiei din sectoarele industriei de prelucrare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor in urmatoarele trei luni, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica.

Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza cresterea volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +18%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile care au intre 250-499 salariati (sold conjunctural +32%), se arata intr-un comunicat al INS.

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, spun 79% din manageri. Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +17%), de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +11%).

In activitatea de constructii se va inregistra si in urmatoarele trei luni o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +25%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +23%). Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta de crestere (sold conjunctural +13%), insa de mai mica intensitate fata de prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +20%).

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii se va mentine si in continuare (sold conjunctural +26%).

In comertul cu amanuntul, companiile estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, mentinerea unei tendinte pozitive a situatiei economice (sold conjunctural +39%). Aceasta tendinta este sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +34%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural de +30%), se spune in comunicat.

In luna august, nivelul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane corespunzator pentru desfasurarea unei bune activitati de comert cu amanuntul (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+14% sold conjunctural). Managerii estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +31%), dar ritmul de crestere va fi mai putin accelerat decat pana acum (63% din opinii).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +29%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) continua sa se situeaze intreprinderile mari (250-499 salariati) care inregistreaza un sold conjunctural de +60%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati), la care soldul conjunctural este de +41%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO