ZF 24

Majoritatea consumatorilor europeni pot sa aleaga funizorii de energie, incepand cu 1 iulie

02.07.2007, 00:30 23

Consumatorii casnici din majoritatea statelor UE, inclusiv Romania, au asigurat, incepand cu 1 iulie, dreptul legal de a selecta furnizorii de energie electrica si gaze naturale, pe fondul intrarii in vigoare a reglementarilor privind deschiderea completa a pietei de profil, transmite Reuters.
UE urmareste cresterea concurentei pe pietele energetice, pentru a obtine reducerea preturilor, majorarea investitiilor in infrastructura, garantarea sigurantei livrarilor si incurajarea productiei de combustibili din surse regenerabile.
Procesul de liberalizare a inceput in urma cu mai multi ani, dar fostele monopoluri controleaza inca pietele de gaze naturale si electricitate, contribuind la mentinerea nivelurilor ridicate ale preturilor si la blocarea accesului unor concurenti potentiali.
Romania, Bulgaria, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburgul, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia si Slovenia au deschis complet pietele la 1 iulie, in vreme ce state precum Estonia, Grecia si Portugalia beneficiaza de extinderi ale datei limita, pana spre sfarsitul acestui an.
"Unele obstacole pentru o piata cu adevarat concurentiala se mentin", a aratat Piebalgs, intr-un comunicat. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO