ZF 24

Majorarea salariului minim prin OUG îi irită pe investitorii străini

Guvernul a adoptat vineri prin ordonanţă de urgenţă majorarea salariului minim de la 1 decembrie 2018, provocând reacţii dure din partea investitorilor străini

12.11.2018, 00:08 4449

Guvernul a adoptat vineri o or­do­nanţă de urgenţă prin care se majorează salariul mi­nim brut de la 1 decembrie 2018 de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Măsu­ra fusese anunţată iniţial pentru 1 ianuarie 2019.

Guvernul a adoptat vineri o or­do­nanţă de urgenţă prin care se majorează salariul mi­nim brut de la 1 decembrie 2018 de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Măsu­ra fusese anunţată iniţial pentru 1 ianuarie 2019.

Aceasta înseamnă o creştere a sa­lariului minim net de la 1.162 de lei la 1.263 de lei.

În plus, a fost aprobată şi creşte­rea salariul minim brut la 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii supe­rioa­re şi cei cu 15 ani vechime. Noul sa­lariu minim net pentru aceste ca­te­gorii de salariaţi va fi de 1.413 lei, cu 20% mai mult faţă de salariul anterior.

Măsura de diferenţiere a salariului mi­nim pe categorii de angajaţi cu studii supe­rioa­re şi vechime a provocat critici puternice din partea mediului de afaceri, mai ales a in­ves­ti­to­ri­lor străini reuniţi în Coaliţia pentru Dez­vol­ta­rea României, din care fac parte cea mai mare parte a companiilor străine, dar şi ambasade.

Investitorii români, care nu au o repre­zen­tare la fel de coagulată ca şi cei străini au criticat în mod individual măsura.

Profesorul de economie Cristian Socol afir­mă însă într-o opinie trimisă Ziarului Finan­ciar că randamentul capitalului este foar­te bun în România, deci firmele îşi pot „permi­te“ o creştere minoră a salariului minim.

„Creşterile arbitrare, necorelate cu pro­duc­ti­vitatea, care în România este sub media eco­nomiilor competitive, alimentează în final curba inflaţionistă. Orice modificare adminis­tra­tivă a bazei costurilor companiilor trebuie să per­mită o perioadă de minimum 12 luni de la aprobare până la implementare. Introducerea sala­riului minim diferenţiat pe baza unei diplome de stu­dii superioare nu garantează pro­fesionalizarea angajaţilor, din contră, cre­ează premisele unei creşteri nefondate a cere­ri­lor pentru studii universitare“, au transmis repre­zentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

În replică, Cristian Socol afirmă că firmele străine trebuie să se obişnuiască cu ideea că România nu va mai fi o economie  de tipul „hit and run“, unde investitorii să preseze la maximum pentru profituri.

„Este profitabil să faci afaceri în Ro­mâ­nia. Ultimele cifre ale Eurostat indică o rentabilitate a capitalurilor proprii după plata taxelor de 36,3% în România, dublă faţă de media UE28 (18,4%) şi o pondere a profitului în valoare adăugată de 56% în România - a treia cea mai mare din Uniunea Euro­peană după Irlanda şi Malta“, afirmă Socol.

Rentabilitatea ca­pitalurilor pro­prii se calculează ca raport între profitul net obţinut şi capitalul propriu al companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO