Bănci și Asigurări

Lupta agresiva pentru retail aduce Piraeus in topul primelor zece banci, dupa Volksbank

Lupta agresiva pentru retail aduce Piraeus in topul primelor zece banci, dupa Volksbank

Click pentru imaginea marita

15.07.2008, 19:24 112

Grecii de la Piraeus Bank au intrat in clasamentul primilor zece jucatori de pe piata dupa active, cu o cota de 4,1% din piata, in timp ce ING Bank a iesit din top 10, conform unui clasament intocmit de UniCredit.
Piraeus ii urmeaza astfel pe austriecii de la Volksbank, care au facut saltul in top 10 inca de acum un an, intrand direct pe locul opt, pozitie pe care o pastreaza si in prezent.
Apar astfel rezultatele unei curse agresive pentru cota de piata mai ales pe piata de retail, in conditiile in care olandezii de la ING au mentinut o politica de tip conservator in managementul riscului.
Conform clasamentului UniCredit, in top 10 figureaza patru banci cu capital majoritar austriac - BCR, Raiffeisen, UniCredit (Bank Austria Creditanstalt) si Volksbank si trei cu capital grecesc - Bancpost, Alpha Bank si Piraeus. Se confirma astfel pozitia dominanta a unor jucatori de anvergura regionala si implicit o concentrare ridicata a riscului in cazul in care Europa Centrala si de Est ar fi afectata de socuri puternice.
In acelasi timp, rezista pe locul patru Banca Transilvania, una dintre putinele banci cu capital privat local, insa unii analisti avertizeaza ca a venit vremea concentrarii pe profitabilitate, in detrimentul luptei pentru cota de piata care devine din ce in ce mai costisitoare. CEC, institutie de credit cu capital de stat, ramane pe locul zece.
In Romania opereaza toate cele sapte mari grupuri financiare care domina regiunea, insa clasamentul acestora este destul de diferit. Pe prima pozitie dupa active si numarul pietelor acoperite se plaseaza UniCredit, pentru care Romania inca este o piata cu prezenta relativ redusa. Ca urmare, grupul are o strategie de extindere "agresiva" a retelei de unitati, anticipand o crestere puternica a pietei, alaturi de cele din Rusia si Turcia.
KBC, al patrulea jucator din regiune, nu detine o banca in Romania, fiind prezent doar pe piata leasingului, a creditului de consum si a borkerajului bursier si de asigurari. Intesa Sanpaolo, pe locul zece in regiune, are o banca mica in Romania, dar cu planuri de expansiune rapida, investind anul acesta 100 mil. euro.
Clasamentul stabilit la jumatatea anului de UniCredit arata o imagine apropiata de cea surprinsa la sfarsitul anului trecut de datele BNR. Cu exceptia surprizei oferite de Piraeus, mai apare o singura diferenta. Italienii de la UniCredit isi vad filiala locala pozitionata in iunie pe locul sapte, in spatele grecilor de la Alpha Bank, invers fata de situatia vazuta de BNR in decembrie trecut.
Aglomeratia de la mijlocul topului era vizibila inca de la sfarsitul anului trecut. Nu mai putin de cinci banci aveau cote de piata intre 5,1% si 5,5%. UniCredit Tiriac, Alpha Bank si Volksbank erau toate pe palierul de 5,1%, cu o diferenta de numai sase milioane intre primele doua. Datele raportate de banci catre BNR includ doar pozitiile din bilantul local, astfel ca nu sunt reflectate si finantarile "exportate" catre actionari.
BCR avea in decembrie o cota de piata de 23,8% dupa activele totale, urmata la o distanta considerabila de BRD-SocGen, cu o cota de 15,5%. Francezii erau de asemenea distantati de locul trei, unde Raiffeisen era pozitionata cu o cota de 6,3%. Toti primii jucatori si-au majorat cotele dupa datele UniCredit.
Cu exceptia ING, toate bancile din top zece aveau pe 2007 active de peste 3 mld. euro, iar doar primii doi clasati depaseau pragul de 10 mld. euro. In clasamentul bancilor cu peste un miliard de euro intrau in decembrie trecut 16 din cele 42 de banci active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO