ZF 24

Lucian Albu, Institutul de Prognoza: N-am mai trait asemenea crize

14.10.2008, 16:24 28

Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza al Academiei Romane, spune ca vor fi schimbari mari in economia mondiala, "fundamentale", ca urmare a crizei financiare.

"N-am mai trait asemenea crize. A mai fost crahul de pe pietele internationale din '87, dar noi eram atunci de partea cealalalta a Cortinei de Fier, intr-o economie socialista", a spus Albu.

Dezvoltarea burselor si a derivativelor nu va mai continua ca pana acum. bancile vor fi mult mai prudente.

"Economisirea pentru batranete se va face altfel. Oamenii vor fi mai retinuti sa investeasca in fonduri mutuale, asigurari de viata cu investitii, pensii facultative sau alte intrumente de economisire mai sofisticate decat depozitul bancar.. ", a mai spus directorul Institutului de Prognoza.

El afirma ca cei din clasa de mijloc o sa aiba mai multe retineri in a investi sofisticat. "Oamenii vor pune banii in banci. Faptul ca sunt garantate pana la 50.000 de euro este super acoperitoare".

In ceea ce priveste 2009, Albu spune ca multinationalele vor fi mai circumspecte in ceea ce priveste investitiile in Romania.

"Investitiile straine vin din abundenta din tarile de bastina. Ei faceau profituri acolo pentru care cautau debuseee aici. Diferenta de randament intre Est si Vest va ramane, deci atractivitatea noastra va ramane, dar volumul va scadea"

Albu a mai spus ca va ajusteaza rata prognozata de crestere pentru PIB in 2009 la 5-6%, "rata naturala de crestere", fata de 6- 6,5% anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO