ZF 24

Locul României în Uniunea Europeană. Ziua Europei găseşte România într-o poziţie de cele mai multe ori la coada clasamentelor în Uniunea Europeană

Locul României în Uniunea Europeană. Ziua Europei...

Autor: Răzvan Botea

08.05.2020, 14:27 3322

♦ Ziua Europei (9 mai) găseşte România într-o poziţie de cele mai multe ori la coada clasamentelor în Uniunea Europeană ♦ Cu toate acestea, indicatori precum infrastructura de internet de mare viteză sau producţia de porumb şi floarea-soarelui plasează România pe locuri fruntaşe în Uniunea Europeană.

România, ca stat membru cu drep­turi depline al Uni­unii Euro­pe­ne, beneficiază de toate avan­tajele pe care le oferă acest statut. Cu toate acestea, ţara se află astăzi şi în poziţia de exportator net de forţă de muncă pentru statele mai dezvoltate al Uniunii Europene, dar şi de materie primă, cu valoare adăugată mică, produse care sunt prelucrate în vest şi mai apoi importate în România ca produse cu valoare adăugată mare.

Profesorul universitar Nicolae Istu­dor, rectorul Academiei de Studii Eco­nomice (ASE) Bucureşti, spune că este de neînţeles că, în zona de agri­cultură, Ro­mânia exportă materie primă şi im­por­tă produse finite cu valoare adă­ugată mare şi că în acest moment se caută so­luţii pentru a creşte producţia de pro­duse cu valoarea adăugată mare în România.

„Noi ne-am consolidat economia în anii de după aderare,  totuşi puteam să ne dezvoltăm mai mult în zona balanţei de comerţ exterior. Este de neînţeles să avem o balanţă negativă pe zona agroalimentară. Este clar că exportăm materie primă şi importăm produse finite. Cred că a venit mo­mentul, şi în acest moment se caută soluţii, să producem pe cât posibil pe plan local. Este cazul să discutăm şi de reindus­tria­lizarea României, inclusiv cu susţinere de la buget, capitalizarea nu se poate face doar din partea mediului privat. De ase­menea, să valorificăm turismul, pentru că avem o ţară deosebit de frumoasă, însă aici este nevoie de infrastructură“, a declarat pentru ZF Nicolae Istudor.

România se află pe primul loc în rândul statelor europene la indicatori precum producţia de porumb, de floarea-soarelui sau viteza internetului fix. De asemenea, ocupa locuri fruntaşe în ceea ce priveşte creşterea economică, până la apariţia crizei coronavirusului.

„De când am aderat la Uniunea Europeană a fost clar care este rolul nostru. Avem un potenţial destul de bun pe agricultură şi industria alimentară, IT, turism, pe zona de educaţie medicală avem specialişti foarte buni“, a mai spus Nicolae Istudor.

Pe de altă parte, ţara este la coada clasamentului la indicatori precum PIB/capita, nivelul salariului minim, spe­ranţa de viaţă la naştere sau finanţarea sistemelor de educaţie şi sănătate.

„Cred că România şi-a consolidat poziţia în UE în cei 13 ani, deşi, în opinia mea, puteam sta şi mai bine. E loc de şi mai bine, din punctul de vedere al accesării fondurilor europene, de exemplu. Una peste alta, progresul se vede şi este foarte important cum trecem peste această criză.“

Profesorul Nicolae Istudor este de părere că Uniunea Europeană se va consolida după această criză şi că politicile de coeziune vor continua.

“Uniunea Eropeană ar trebui să iasă mai bine din această criză şi să continue sprijinul către ţările mai puţin dezvoltate, pentru că acesta este rolul Uniunii, să reducă decalajele şi să crească nivelul de trai din ţările mai puţin dezvoltate. Cred că vom ieşi mai uniţi, pentru că aşa suntem noi ca oameni, ne unim la greu.“

Data de 9 mai, Ziua Europei, semnifică data la care a fost pronunţată declaraţia Schuman în 1950. Robert Schuman, ministrul de externe francez, propunea o formă de cooperare politică şi economică între anumite state europene, iniţial pentru producţia şi comercializarea cărbunelui şi oţelului. Astăzi Uniunea Europeană cuprinde 27 de state europene, după ce, în cadrul unui eveniment fără precedent în istoria sa, Marea Britanie a părăsit blocul comunitar în 2020.

Ziarul Financiar prezintă 20 de indicatori care relevă locul României în Uniunea Europeană, la 13 ani de la aderare şi la 70 de ani de la concretizarea ideii de uniune a statelor europene.

 

Populaţie, piaţa muncii, educaţie, sănătate

 

Nivelul salariului minim din economie (2019)

Locul României în UE - 19

Cu un salariu minim de 466 euro brut pe lună, România se află pe locul 19 în topul statelor UE după nivelul salariului minim. Este printre ultimele locuri, deoarece doar 21 de ţări din Uniunea Europeană au un salariu minim setat prin lege. Ultimul loc din acest punct de vedere este ocupat de Bulgaria (312 euro brut lunar) şi Letonia (430 euro brut lunar).

 

Rata şomajului (2019)

Locul României în UE - 9

Rata şomajului de 3,9% din România în decembrie 2019 plasează ţara pe locul 9 în UE în rândul statelor cu cel mai scăzut şomaj, în condiţiile în care rata medie a şomajului din UE - 28 de ţări - a fost de 6,2%.

 

Ponderea cheltuielilor cu sănătatea din PIB (2018)

Locul României în UE - 28

România alocă 5,2% din PIB pentru sănătate, fiind pe ultimul loc în UE din acest punct de vedere. Media UE în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de sănătate a fost de 9,8% din PIB în 2018, arată datele Comisiei Europene.

 

Ponderea cheltuielilor cu educaţia din PIB (2018)

Locul României în UE - 28

3,2% din PIB a fost finanţarea sistemului de educaţie din România în 2018. România se află pe ultimul loc în UE din punctul de vedere al finanţării învăţământului. Media UE în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei este de 4,6% din PIB (în 2018), pe primele locuri fiind Suedia (6,9% din PIB), Danemarca (6,4% din PIB), Belgia (6,2% din PIB) şi Estonia (6,2% din PIB).

 

Speranţa de viaţă la naştere (2018)

Locul României în UE - 26

Speranţa de viaţă la naştere, de 75,3 ani în România în 2018, plasează România pe locul 26 în UE în funcţie de acest indicator. România se află astfel în faţa Bulgariei şi Letoniei, unde speranţa de viaţă la naştere este de 75, respectiv 75,1 ani. Media UE la acest indicator este de 81 de ani în 2018, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Spania (83,5 ani), Italia (83,4 ani) şi Franţa (82,9 ani).

 

Macroeconomie

Produsul Intern Brut (PIB) / locuitor (2019)

Locul României în UE - 27

Cu un nivel al PIB per capita de 11.400 de euro în 2019, România se află pe locul 27 în UE, în faţa Bulgariei (cu un PIB per locuitor de 8.900 de euro). Media celor 28 de state indică un nivel al PIB per capita de 27.700 de euro, pe primele locuri fiind Luxemburg (cu un PIB per capita de 114.000 de euro), Suedia (82.000 de euro per capita) şi Irlanda (77.000 de euro per capita), potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional.

 

Rata de creştere a PIB (2019)

Locul României în UE - 6

Creşterea economică de 4,1% din 2019 faţă de anul anterior a plasat România pe locul şase în UE în topul celor mai mari creşteri ale PIB-ului în 2019, după ţări precum Irlanda, care a avut o creştere economică de 5,5% în 2019, Ungaria (4,9%), sau Malta (4,4%). În medie, în 2017 economiile celor 28 de state membre au crescut cu 1,5% faţă de anul anterior, iar cea mai scăzută creştere a PIB a avut-o Italia - de doar 0,3% în 2019 şi Germania - 0,6%.

 

Nivelul ratei medii anuale a inflaţiei (2017)

Locul României în UE - 2

Rata medie a inflaţiei de 4% în decembrie 2019 poziţionează România pe locul 2 în UE în clasamentul statelor cu cele mai crescute niveluri ale inflaţiei. În 2019, inflaţia medie în UE a fost de 1,6%, cel mai scăzut nivel fiind înregistrat în Portugalia (0,4%), iar cel mai ridicat în Ungaria (4,1%).

 

Nivelul datoriei publice, % din PIB (2019)

Locul României în UE - 7

Nivelul datoriei publice din România - de 35,9% din PIB în 2017 clasează România pe locul 6 în UE în ceea ce priveşte statele cu cele mai scăzute niveluri ale acestui indicator. În 2019, media celor 28 de state membre indica o datorie publică de 84,2% din PIB, cel mai mare nivel fiind înregistrat în Grecia (178,2% din PIB), iar cel mai scăzut în Estonia (20,2% din PIB).

 

Nivelul deficitului bugetar, % din PIB (2017)

Locul României în UE - 28

Deficitul bugetar de - 4,6% din PIB - plasează România pe locul 28 în rândul statelor UE în ceea ce priveşte acest indicator. Al doilea cel mai mare deficit a fost înregistrat în 2019 în Spania (-3% din PIB), iar cel mai mare excedent bugetar a înregistrat Malta (+3,7% din PIB). Media UE a celor 28 de state în ceea ce priveşte deficitul bugetar din 2019 a fost de -0,8% din PIB.

 

Industria prelucrătoare

 

Volumul producţiei de automobile (2018)

Locul României în UE - 9

Cu aproape 478.000 de autovehicule produse în 2018, România se află pe locul 9 în UE la acest indicator în 2018 (cele mai recente date agregate), în urcare cu un loc faţă de 2017. Cel mai mare producător auto european este Germania, care a produs peste 5,1 milioane de maşini în 2018.

 

Agricultură

 

Producţia totală de floarea-soarelui (2019)

Locul României în UE - 1

România se află pe locul 1 în UE în 2019 la floarea-soarelui, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată.

 

Producţia de porumb (2019)

Locul României în UE - 1

România asigură circa 28% din producţia totală de porumb din Uniunea Europeană şi este pe primul loc din acest punct de vedere, atât ca suprafaţă cultivată, cât şi ca producţie realizată.

 

Producţia de grâu (2019)

Locul României în UE - 4

La grâu România s-a situat pe locul patru în Uniunea Europeană, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.

 

Numărul total de ovine (2019)

Locul României în UE - 3

România se află pe locul 3 în UE la producţia de ovine (de circa 10,2 milioane de capete în 2019), după Marea Britanie (22,8 milioane de ovine) şi Spania (15,4 milioane de ovine).

 

Numărul total de bovine (2019)

Locul României în UE - 10

Cu o producţie de aproape 2 milioane de bovine, România se află pe locul 10 în UE la acest indicator. Pe primul loc se află Franţa (cu 18,2 milioane de bovine în 2019, iar pe ultimul loc se află Malta (cu 14.000    de bovine în 2019)

 

Infrastructura

 

Reţeaua de autostrăzi (2018)

Locul României în UE - 21

Cu 823 de kilometri de autostradă în 2018 (cele mai recente date agregate), România se află pe locul 21 în UE în ceea ce priveşte lungimea reţelei de autostrăzi, în faţa unor state precum Bulgaria, Slovacia sau Lituania. Reţeaua de autostrăzi a crescut cu doar 43 de kilometri în 2019.

 

Reţeaua de cale ferată (2018)

Locul României în UE - 7

Cu aproximativ 10.800 de kilometri de cale ferată în uz, România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte acest indicator, în urma unor ţări precum Germania, Franţa sau Polonia, însă în faţa Olandei sau Cehiei.

 

Înaltă tehnologie

 

Viteza de descărcare a datelor de pe internet (martie 2020)

Locul României în UE - 1

Cu o viteză de aproape 152 MB/s a descărcării datelor de pe internet printr-o conexiune fixă, România se află pe primul loc la nivelul UE  şi pe locul 3 la nivel global (pe primul loc fiind Singapore).

 

Ponderea gospodăriilor cu acces la internet (2019)

Locul României în UE - 22

Cu 84% din gospodării conectate la internet, România se află pe locul 22 în UE la acest indicator, în faţa Lituaniei, Greciei şi Bulgariei. La nivelul UE-28, 90% dintre gospodării sunt conectate la internet, cel mai mare procent - de 98% - fiind înregistrat în Olanda.â

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO