ZF 24

Lituania pierde un as din mânecă în meciul contra Gazprom: Chevron renunţă la explorarea gazelor de şist

Deşi comunităţile locale au protestat împotriva explorării de gaze neconvenţionale, în Lituania acest lucru nu a dus la retragerea licenţei acordate Chevron, aşa cum s-a întâmplat în Bulgaria. Compania americană deţine licenţe similare şi în România şi Polonia.. Foto Shutterstock

Deşi comunităţile locale au protestat împotriva explorării de gaze neconvenţionale, în Lituania acest lucru nu a dus la retragerea licenţei acordate Chevron, aşa cum s-a întâmplat în Bulgaria. Compania americană deţine licenţe similare şi în România şi Polonia.. Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

09.10.2013, 19:35 754

Gigantul american Chevron a anunţat că va renunţa la planurile de a explora după gaze de şist în Lituania, după ce noul guvern al statului baltic a adus legislaţiei petroliere câteva modificări incomode, precum un nivel mai ridicat al redevenţelor şi cerinţe noi de mediu.

Decizia companiei americane pică însă într-un moment prost pentru autorităţile de la Vilnius, aflate în negocieri dure pe tema preţurilor cu Rusia, singurul furnizor de gaze naturale.

„Din cauza peisajului legislativ schim­bător, Chevron consideră că interesele sale de afaceri în Lituania ar fi îndeplinite mai bine prin concentrarea pe investiţia exis­tentă din blocul Rietavas“, a anunţat compania citată de Business New Europe. Chevron explorează după hidrocarburi convenţio­nale în perimetrul menţionat.

Chevron a fost singura companie care a licitat, în luna ianuarie, pentru licenţa de explorare pentru hidrocarburi de şist într-un perimetru din Lituania. Licitaţia fusese organizată de guvernul anterior, ca parte dintr-o strategie agresivă de a reduce dependenţa, în prezent totală, de importurile din Rusia. Noul premier Algirdas Butkevicius, al cărui guvern a preluat puterea în decembrie, a promis însă o abordare mai „pragmatică“ în relaţia cu Moscova.

Acordarea drepturilor de explorare a mai întârziat însă până în luna februarie, din cauza unor proteste, iar de atunci procesul a mai fost nevoit să treacă de o serie de comisii. Decizia americanilor a fost precedată şi de propunerea parlamentarilor lituanieni de a impozita veniturile din producţia de petrol şi gaze neconvenţionale cu 40%, faţă de nivelul actual de 16% pentru hidrocarburile convenţionale.

Butkevicius a spus că regretă decizia Chevron, dar a insistat asupra nevoii unui cadru legislativ clar privind exploatarea hidrocarburilor. „E cazul să analizăm din nou legile în ideea de a pregăti o nouă licitaţie. Nu pot spune însă cât ar dura acest proces“, a spus premierul la postul de radio Laisvoji Banga, potrivit Reuters.


Gaze egal politică

Lituania negociază în prezent cu producătorul rus Gazprom un nou contract de furnizare a gazelor, pentru a-l înlocui pe cel curent, în baza căruia ţara plăteşte cel mai mare preţ pe metrul cub din Europa.

Lupta economică dintre fostul satelit sovietic şi Gazprom are însă şi o dimensiune politică. Lituania, care deţine preşedinţia UE, aspiră să faciliteze încheierea unor acorduri de asociere şi liber-schimb între UE şi o serie de state din fosta URSS în cadrul summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Vilnius în luna noiembrie. De cealaltă parte, Rusia îşi foloseşte poziţia de monopol în furnizarea de gaze în regiune pentru a convinge ţările respective să privească din nou către est.
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO