ZF 24

Lichiditatea bursei scade pentru că investitorii păstrează banii pentru IPO-uri

Lichiditatea bursei scade pentru că investitorii...

Autor: Stefan Musgociu

02.10.2013, 19:41 507

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL) şi BRD (BRD) au dus rulajul aproape de 12 milioane de lei.

„Piaţa este în expec­ta­tivă atât pentru că in­vestitorii păstrează banii pentru oferta Rom­gaz şi într-o mică măsură pentru oferta AdePlast, cât şi din cauza unor îngrijorări privind lupta politică din SUA, care a condus la blo­carea activităţii gu­ver­nului federal. Prac­tic in­ves­titorii pre­feră să aştepte o cla­ri­ficare înainte să acţio­neze“, a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul ge­neral adjunct al firmei de brokeraj Tra­deville.

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Rom­gaz, pentru aproximativ 600 milioane euro, ar urma să înceapă în noiem­brie, investi­to­rilor din România ur­mând să le fie alocate titluri de 200 - 220 milioane euro. Până la oferta de la Romgaz, investitorii pot subscrie la oferta iniţială pe care a lansat-o miercuri AdePlast pentru listarea la Bursă. Compania vrea să vândă o treime din acţiuni pentru 13 - 15 milioane euro.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,2%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a avansat cu 0,29%.

„Avem o perspectivă optimistă pentru finalul anului în privinţa bursei de la Bucureşti. Atât evoluţiile macro­eco­nomice de la nivel naţional, cât şi mediul ge­neral din pieţele interna­ţionale par să favorizeze piaţa noastră, cu condiţia ca tensiunile de natura celor prin care trecem în prezent, refe­ritoare la SUA, să nu esca­la­deze“, a afirmat Dumi­trescu.

Mai mult de două treimi din rulajul de mier­curi au fost asigurate de tran­sfe­ruri cu acţiunile FP (4,6 mil. lei), Transelec­trica (1,9 mil. lei) şi BRD (1,5 mil. lei).

Cea mai mare parte a rulajelor titlurilor BRD şi Trans­electrica a fost asigu­rată de câte o tranzacţie cu un pachet mai mare de acţiuni. Astfel, în jurul orei 11:00 a fost transferat un pachet de titluri BRD pentru aproape 900.000 de lei, iar la scurt timp după ora 14:00 a fost efectuată o operaţiune cu 0,14% din titlurile Transelectrica, pentru aproape 1,4 milioane lei.

La finalul şedinţei, acţiunile BRD erau în creştere cu 0,56%, la 8,95 lei, iar titlurile Transelectrica erau cotate la 13,63 lei, cu 0,51% sub ziua precedentă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO