ZF 24

Legea bugetului trece fluierând prin Parlament

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului vor finaliza în această săptămână discuţiile pe legile bugetului de stat şi al asigurărilor. Foto Marius Dumbrăveanu

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului vor finaliza în această săptămână discuţiile pe legile bugetului de stat şi al asigurărilor. Foto Marius Dumbrăveanu

Autor: Iulian Anghel

28.11.2013, 20:49 181

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat legea bugetului de stat pe 2014, urmând ca până la finalul săptămânii să adopte şi legea bugetului asigurărilor.

Cel mai probabil săptămâna viitoare bugetul de stat şi bugetul asigurărilor vor fi adoptate de plenul reunit al celor două camere şi trimise spre promulgare preşe­din­telui Traian Băsescu, preşedinte care a amenin­ţat însă că îl va retrimite Parla­mentului dacă guvernul nu renunţă la noua acciză de 7 eurocenţi pentru carburanţi.

În ciuda faptului că bugetul mizează pe noile taxe – acciza de 7 eurocenţi şi taxa pe construcţiile speciale de 1,5% din valoarea construcţiei, la Finanţe sunt voci care cred că lucrurile se mai pot modifica. Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Dan Ma­nolescu spus ieri că ordonanţa de modificare a Codului fiscal care prevede şi impozitarea construcţiilor speciale este în procedură de aprobare în Parlament, firmele putând face propuneri privind îmbunătăţirea actului dacă acesta ridică probleme.

Veniturile bugetului de stat au fost aprobate de parlamentarii din comisiile de specialitate la 100,9 mld. lei, iar cheltuielile la 119,2 mld. lei, cu un deficit de 18,3 mld. lei (4,1 mld. euro).

Veniturile bugetului asigurărilor ar urma să fie de 115,9 mld. lei, iar cheltuielile de 112,1, mld. lei cu un excedent de 3,8 mld. lei, ceea ce ar urmasă coboare deficitul buge­tului consolidat la 14,5 mld. lei.

Veniturile bugetului consolidat în 2014 sunt anticipate la 216,8 miliarde de lei (32,9% din PIB), iar cheltuielile ar urma să însumeze 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), faţă de 221,8 miliarde de lei în acest an (35,4% din PIB). Proiecţia bugetară pentru 2014 se bazează pe un PIB de 658,6 miliarde lei faţă de un Produs Intern Brut estimat în 2013 la 625,6 miliarde de lei.

Discuţiile în comisii avan­sează rapid, chiar dacă mai sunt ciocniri între putere şi opo­ziţie. Miercuri după mie­zul nopţii, parla­men­tarii au votat legea bu­getului, iar ieri trebuia să se treacă la adoptarea anexelor lui.

Tot miercuri-seară, ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu a promis, potrivit Mediafax, la Comisiile de buget-finanţe că în aprilie viitor va veni în Par­lament cu actul normativ care să prevadă reducerea CAS cu 5%, cu aplicabilitate de la 1 iulie.

„Eu am făcut promisiunea, eu în luna aprilie vin cu actul normativ (...). Calculul ma­tematic la reducerea fiscalităţii se corec­tea­ză la partea de venituri 100%. În mo­men­tul în care introducem o taxă sau lărgim baza de impozitare, suma care se ia în calcul la ni­velul colectării se ia în calcul între 50 şi 85%, niciodată nu se ia 100%“, a spus ministrul.

El s-a referit şi la ideea reducerii TVA la alte produse alimentare.

„Legat de reducerea TVA la alte pro­duse alimentare, facem o evaluare în luna aprilie a măsurii reducerii TVA la pâine, şi când luăm măsura reducerii CAS, dacă mai avem spaţiu fiscal, mai aplicăm şi la alte produse.“

Premierul Victor Ponta a spus că pre­şe­dinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, l-au asigurat că proiectul de buget pe anul 2014 va fi adoptat de Parla­ment la începutul lunii decembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO