ZF 24

Laurentiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town Timişoara: Am deschis la Iaşi cea mai mare clădire de birouri din România, de 60.000 mp, şi sunt 13 companii care au deschis birouri acolo, din care 6 sunt prima dată în acest oraş

ZF Birouri si Rezidential 2023

Laurentiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2023, 14:38 213

Este cerere pe zona de birouri în toate oraşele în care suntem prezenţi, iar Iaşi, Cluj şi Timişoara devin cu siguranţă tot mai atractive pentru companiile de dezvoltare-cercetare, a declarat Laurenţiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town Timişoara în cadrul conferinţei ZF Birouri si Rezidenţial  2023.

”Am deschis la Iaşi cea mai mare clădire de birouri din România, de 60.000 mp, din care 54.000 mp doar birouri. Sunt 13 companii care au deschis birouri acolo, din care 6 sunt prima dată în Iaşi. Palas Iaşi şi Palas Campus au 136.000 mp de birouri, cu 70 de companii şi 14.000 de angajati. Este un pol IT.  Este o oportunitate pentru tineri să rămână acasă, să lucreze local. Este cea mai mare investiţie din Iaşi din ultimii ani, de 120 mil.euro. Am investit în accesibilitate, în infrastructura rutieră, parcări”.

Laurenţiu Manea a  mai spus că cele trei oraşe, Iaşi, Cluj şi TImişoara, devin tot mai atractive pe zona de dezvoltare-cercetare. La Timişoara de exemplu s-a deschis al  doilea centru Amazon în România, după cel de la Iaşi.

Ce a mai declarat Laurenţiu Manea:

La Cluj este cel mai important proiect actual al grupului, cu o investiţie de peste 500 mil..euro, de regenerare urbană. Am retehnologizat vechea fabrică şi am mutat-o într-o altă locatie, cu o investiţie de 5 mil.euro. Proiectul va avea multe componente şi a stârnit interes din partea partenerilor noştri. Vor fi multe premieri acolo, precum un centru cultural care va fi donat comunităţii locale.  Vom face un pod rutier, dar şi un parc. Acum se lucrează la climatizarea celor 600 de copaci maturi care vor fi transferaţi în parc.

Pe partea de birouri analizăm nevoile locale, dar vom avea sigur şi această componentă.

La Cluj vom avea 150 de apartamente în clădirile din proiect, la fel cum la Iaşi avem 45 de apartamente în proiectul mixt.

Spaţiile noi de birouri, cu componentă socială, au prezenţă fizică la birou dublă faţă de celelalte. Sunt companii cu 60%, altelte cu 30% prezenţă la birou, depinde de specificul companiei. De exemplu cei care lucrează în laboratoare au prezenţă mare la birou.

Selecţia birourilor durează mai mult acum şi sunt implicaţi şi angajaţii, este important ce caută ei. Noi construim proiecte mixte de 11 ani pentru a răspunde nevoilor lor. De exemplu în ultimul an am extins mult componenta medicală din proiecte. Generaţia tânără este foarte implicată şi în acţiuni sociale, de mediu. Componenta de ESG contează.

Constanţa are un potenţial care trebuie valorificat nu doar vara. Poate deveni o zonă de business atractivă. Deocamdată suntem în faza de ecologizare a zonei în care vom avea viitorul proiect.

Suntem atractivi pentru nume mari, avem 6 companii intrate în Iaşi, 3 în Timişoara. Proiectele sunt mixte, situate în centru şi cele trei oraşe au potenţial mare de dezvoltare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO