ZF 24

Laptele: consum mare, productie mica

17.10.2007, 09:51 67

Piata produselor lactate continua sa fie dominata de autoconsum, doar 50 din cei 260 de litri pe care ii bea anual in medie fiecare locuitor fiind produsi in sistem industrializat. Cantitatea de lapte procesat este foarte mica in Romania, desi la nivel de consum piata locala depaseste media europeana. Astfel, volumul de lapte produs si consumat in Romania anul trecut a fost de 298 de litri/cap de locuitor, peste media din UE de 260 de litri/per capita, dar volumul de lapte colectat pentru procesare industriala de catre fabricile de lapte a fost extrem de scazut, respectiv 49,7 litri/per capita, potrivit unui raport de analiza realizat de societatea de brokeraj Alpha Finance Romania.

Datele prezentate arata un potential semnificativ pentru jucatorii din aceasta piata care se vor pozitiona competitiv atat pe partea de oferta, cat si pe cea de marketing/distributie, subliniaza analistii de la Alpha Finance.

Companiile de lactate care se vor misca repede pentru a industrializa intreg lantul de productie, de la extinderea retelei de colectare pana la a intra pe noi segmente de piata, vor avea cel mai mult de beneficiat de pe urma trecerii inevitabile la standardele Uniunii Europene (UE), arata studiul Alpha Finance.

Potentialul pietei de lactate a intrat si in atentia investitorilor de la Bursa, mai ales dupa ce actiunile uneia dintre cele mai dinamice companii de pe aceasta piata, Albalact Alba-Iulia, au inregistrat o crestere puternica in ultimii ani. Cititi mai multe aici (necesita inregistrare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO