Business Internaţional

Lakshmi Mittal preia functia de CEO al Arcelor Mittal

07.11.2006, 16:54 15

Arcelor Mittal, noul gigant din sectorul otelului, l-a desemnat ieri pe Lakshmi Mittal in pozitia de director executiv, inlocuindu-l pe Roland Junck, fost director al Arcelor, care fusese numit initial in aceasta pozitie in urma tranzactiei in valoare de 28 mld. $ (22 mld. euro) dintre cele doua grupuri.
Consiliul director l-a desemnat in unanimitate pe Lakshmi Mittal pe pozitia de director executiv, Mittal pastrandu-si si rolul de presedinte al consiliului director.
Mittal Steel se angajase sa mentina un reprezentant al Arcelor la conducerea companiei in urma fuziunii dintre cele doua grupuri in incercarea de a slabi opozitia de ordin politic fata de tranzactie, scrie BBC News.
Comentand asupra acestei decizii, Joseph Kinsch, presedinte al consiliului director, a declarat ca "facem aceste schimbari pentru a clarifica structura de management a companiei. In ultimele luni a devenit clar ca interesele companiei nu erau servite pe deplin de structura anterioara. Cred ca aceste schimbari sunt in interesul tuturor actionarilor. Mittal este unul dintre cei mai experimentati si de succes directori din industria siderurgica. In numele consiliului director, as dori sa-i multumesc lui Roland pentru rolul pe care l-a jucat ocupandu-se de procesul de integrare in ultimele luni. Am avut un start de succes, ce anunta un viitor bun pentru companie".
Roland Junck va fi in continuare membru al board-ului de management al grupului (Group Management Board-GMB) si in plus va fi consilier al directorului executiv.
El a declarat ca "aceste schimbari sunt in interesul tuturor. Sunt in continuare convins de imensul potential al Arcelor Mittal si ca membru al GMB voi acorda intregul meu sprijin atat lui Mittal, cat si companiei".
Mittal, presedinte si CEO al Arcelor Mittal, a declarat la randul sau ca "prioritatea numarul unu pentru Arcelor Mittal este de a integra cu succes cele doua companii si de a obtine sinergii si beneficii in urma fuziunii. Asupra acestui lucru ne concentram eu si board-ul si sunt convins ca vom avea succes. Sunt foarte multumit ca Roland va continua sa ia parte la aceste eforturi ca membru al GMB si din pozitia de consilier special. Ultimele trei luni ne-au intarit increderea in motivele de ordin strategic care au stat la baza fuziunii dintre cele doua companii".
In acelasi timp, grupul si-a facut publice rezultatele pe trimestrul trei, rezultate ce indica un profit usor peste asteptarile analistilor si confirma tintele anuntate pentru intregul an. Arcelor Mittal a anuntat ca valoarea EBITDA (castiguri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) s-a ridicat la un nivel de 4,35 miliarde de dolari, comparativ cu media estimarilor a sapte analisti, de 4,29 miliarde de dolari.
Arcelor si Mittal Steel au anuntat ieri o crestere cu 70 de procente a profitului combinat inregistrat pe trimestrul trei, pana la 2,18 miliarde de dolari (1,71 miliarde de euro) in contextul cresterii preturilor la petrol, relateaza International Herald Tribune.
Vanzarile au atins o valoare totala de 22,06 miliarde de dolari (17,29 miliarde de euro), ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 37 de procente.
Conform estimarilor Arcelor Mittal, castigurile inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare pe intregul an o sa scada intre 15,2 miliarde de dolari (11,91 miliarde de euro) si 15,4 miliarde de dolari (12,07 miliarde de euro), EBITDA pe trimestrul al patrulea urmand sa scada sub nivelul inregistrat pe trimestrul al treilea.
In urma fuziunii dintre cele doua grupuri, proces care urmeaza a fi finalizat pana in luna iunie a anului viitor, va lua nastere un gigant din sectorul otelului, realizand aproape 10% din intreaga productie globala. Totusi, va trebui luata o decizie cu privire la diviziile nord-americane ale companiilor.

Noul Arcelor Mittal
Il numeste pe Lakshmi Mittal in pozitia de CEO, inlocuindu-l pe Roland Junck, fost director Arcelor
Mittal va fi si presedinte al companiei, iar Junck va fi membru al GMB si consilier al CEO-ului
Schimbarea este motivata prin faptul ca serveste intereselor companiei, clarificand structura de management a acesteia
A inregistrat o crestere de 70% a profitului combinat pe trimestrul trei, pana la 2,18 miliarde de dolari (1,71 mld. euro)
Vanzarile au totalizat 22,06 miliarde de dolari, in crestere cu 37 de procente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO