ZF 24

Lactalis încheie anul în forţă. După preluarea Covalact vrea să cumpere şi restul acţiunilor de la Parmalat, un producător italian de produse lactate şi sucuri

Lactalis încheie anul în forţă. După preluarea...

Autor: Roana Rotaru

28.12.2016, 16:26 445

Gigantul francez Lactalis, care a preluat luna aceasta producătorul român de lactate Covalact, a anunţat că lansează o ofertă de cumpărare acţiunilor pe care nu le deţine deja în cadrul grupului italian Parmalat, cu scopul de a delista multianţionala de pe bursa de la Milano, potrivit unui articol publicat de Reuters.

Reprezentanţii Sofil, compania de investiţii şi finanţare a grupului Lactalis, spun că vor continua să sprijine creşterea Parmalat, menţionând că acest obiectiv ar fi mai uşor de atins dacă compania ar avea mai puţini acţionari.

Grupul Parmalat, cu operaţiuni în 24 de ţări, a generat anul trecut venituri totale de 6,4 miliarde de euro. Parmalat are afaceri şi în România, unde este prezent cu băuturile răcoritoare marca Santal. Anul trecut Parmalat România a raportat un rulaj de circa 45 mil. lei (10 mil. euro), în creştere cu 12% faţă de anul precedent, conform datelor de pe site-ul Ministerul de Finanţe.

Multinaţionala Parmalat fost înfiinţată în anul 1961, dar s-a prăbuşit la sfârşitul anului 2003, după ce a înregistrat o pierdere de 14 miliarde de euro, care a forţat mamagemntul să caute protecţie în faliment. În 2005, însă, multinaţionala a reapărut pe piaţă.

Grupul francez  Lactalis  a mai preluat în 2008, de pe piaţă locală, companiile Dorna Lactate şi Dorna SA, care deţin brandul de lactate LaDorna, iar anul acesta a mai cumpărat  companiile româneşti producătoare de lactate Albalact şi Covalact, adjudecându-şi astfel poziţia de lider în piaţa de lactate.

Lactalis a delistat Albalact aproape complet de la bursă după achiziţionarea companiei, la fel cum doreşte să acţioneze şi în cazul grupului italian Parmalat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO