ZF 24

La coada clasamentului mondial: doar unu din cinci români fumează, iar ponderea urmează să scadă din grijă pentru sănătate

La coada clasamentului mondial: doar unu din cinci...

Autor: Cristina Roşca

06.04.2020, 16:40 1886

Unu din cinci români fumează, ponderea fiind mai mare în rândul băr­baţilor (22%), decât în rândul femeilor (18,9%) la nivelul anului 2020, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. La nivel mondial Ro­mânia se află aproape de coada clasa­­mentului, mult departe de maxi­mele înregistrate de Grecia sau Polonia.

„În Grecia şi Polonia circa 40% din populaţie consumă în 2020 cel puţin un produs pe bază de nicotină pe zi, cele două fiind ţările cu cea mai mare pondere de fumători la nivel mondial. La polul opus se găsesc Israel şi Japonia cu doar 19% din populaţie care e fumătoare“, spun analiştii studiului Nicotine Survey realizat de către Euromonitor. România se află astfel aproape de coada clasamentului. Studiul a fost realizat pe 20 de pieţe de la nivel mondial, iar România nu a fost inclusă, însă Euromonitor a oferit date separat pentru piaţa locală. Datele arată că românii cheltuie 3,2 mld. euro pe ţigări în 2020, suma fiind în scădere faţă de anii anterior. Mai exact, piaţa a pierdut 500 mil. euro din 2017 în 2020, arată datele companiei de cercetare. Mai mult, trendul se va menţine, până în 2022 suma cheltuită urmând să se apropie de 3 mld. euro.

La fel, ponderea din populaţoe care fumează va scădea sub 20% în contextul în care oamenii pun un tot mai mare accent pe sănătate. Mai mult, pandemia actuală de Covid19 ar putea să îi convingă pe unii fumători să renunţe dat fiind că ei sunt mai predispuşi să se îmbolnăvească.

„În 2020 circa 84% dintre cei care consumă nicotină vor să reducă din cantitate sau chiar să renunţe de tot la consumul de astfel de produse pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea“, arată studiul Euromonitor. Mai mult, 58% dintre fumatori vor să schimbe produsele folosite în acest scop, iar mai bine de jumătate din cei chestionaţi aleg ţigările electronice ca alternativă.

Această piaţă, monitorizată separat, numără 77.300 de device-uri vândute în România în 2020, conform estimărilor Euromonitor. Datele indică o scădere în ultimii ani, cu un minim atins în 2020, pentru ca apoi să înceapă o creştere, dar timidă. Datele despre aceste produse şi impactul lor asupra sănătăţii sunt încă puţine.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO