ZF 24

La ce sa se astepte economia daca PD-L ramane la guvernare

La ce sa se astepte economia daca PD-L ramane la guvernare
04.12.2009, 15:23 12

Mentinerea PD-L la guvernare dupa alegerile de duminicapuncteaza cateva lucruri, in ceea ce priveste fiscalitatea: cotaunica de impozitare de 16% nu va fi modificata, iar acordul cu FMInu va fi reanalizat.

Proiectul legii bugetului pentru 2010 al Guvernul Emil Boc esteconstruit pe cota unica de 16%. De asemenea, programul de guvernarecu care fostul premier propus, Lucian Croitoru, a venit inParlament propune cota unica de 16% si cota TVA de 19%.

"Niciunul dintre aceste proiecte nu trebuie luate ca reper. Careper pentru o viitoare guvernare trebuie luat acordul cu FMI siUniunea Europeana", spune Thedor Stolojan, prim-vicepresedintePD-L.

Potrivit acestuia, intr-o viitoare guvernare PD-L, cota unica deimpozitare va fi mentinuta, ca si TVA de 19%. Va fi reanalizat insaimpozitul minim pe cifra de afaceri, astfel incat acesta sa fiepastrat doar in acele zonele in care exista evaziune fiscala.

"Nu va mai exista un impozit minim pe cifra de afaceri pentru toateIMM-urile", spune Stolojan. "Pentru oricine vine la PalatulVictoria, programul de guvernare este deja fixat de acordul cuFondul Monetar si Comisia Europeana. In rest, toate discutiiledespre micsorari de taxe, despre micsorarea TVA sunt doar vorbe.PSD si PNL spun ca vor sa elimine impozitul minim pe cifra deafaceri. Dar, daca o fac, va trebui sa mareasca in alta partetaxarea pentru a se incadra in parametrii conveniti cu FMI si, inprrincipal, in tinta de deficit de 5,9%. Oricine, pentru a seincadra in aceasta tinta, trebuie ori sa reduca cheltuielile, orisa majoreze alte impozite", spune Stolojan.

Pe masura ce redresarea va veni, putem discuta despre reducereaCAS, unde suntem peste media europeana, afirma liderul PD-L.
Daca PD-L va guverna se va incadra in cele convenite cu FMI - dereducere, in urmatorii ani, a nivelului cheltuielilor cu 6-7% spuneliderul PD-L.

"Orice discutie despre taxe si impozite, fara sa observi impactul,este neserioasa. Povara fiscala in Romania este sub cea a medieieuropene, cu exceptia CAS. Nu poti sa ajungi la un nivel deconvergenta cu UE in ceea ce priveste ponderea bugetului in PIB cuactualul sistem fiscal. Trebuie sa ne hotaram: Cat din serviciilemedicale sunt gratis si cate platite, cat din sistemul de educatieeste platit de stat si cat de beneficiar. Educatia cere 6% din PIB,sistemul medical 6% din PIB, in conditiile in care pondereabugetului in PIB este la noi de 30%, iar in tarile nordice, depilda, ajunge si la 50%. Trebuie sa alegem. Vrem ca statul saplateasca mai mult, atunci taxam mai mult, vrem taxe mai mici,atunci trebuie sa admitem ca anumite servicii trebuie platite dinbuzunar. Discutiile ca reduce si reducem si reducem taxe esteneserioasa", spune liderul PD-L.

Ce vrea PD-L pentru 2010

Mentinerea cotei unice de 16%
Mentinerea cotei TVA la 19%
Cresterea economica de 0,5-1%
Deficit de 5,9%
Inflatia de 2,5%
Reananizarea (nu eliminarea) impozitului minim pe cifra de afacerisi pastrarea acestuia doar in zonele de evaziune fiscala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO