ZF 24

KPMG: Un pas inapoi pentru legislatia TVA in Romania

20.04.2007, 16:06 17

Compania de consultanta si audit KPMG spune ca statul nu trebuia sa modifice modul de plata a TVA pentru importatori.

La sfarsitul lunii martie, guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta pentru a anula o modificare facuta incepand cu 1 ianuarie 2007 in legatura cu incasarea TVA aferenta importurilor de bunuri din afara Uniunii Europene, spun cei de la KPMG.
In primele 3 luni a fost posibil ca pentru importurile de bunuri din UE sa nu se plateasca TVA in momentul importului, permitandu-se ca, in general, plata TVA-ului sa fie amanata pana cand bunurile importate vor fi livrate catre clientul final.

Pentru importurile care au destinatia finala Romania, recenta Ordonanta a reintrodus, din 15 aprilie 2007, vechiul sistem care a fost aplicabil pana la 31 decembrie 2006, si care prevedea ca TVA-ul trebuie platit la granita in momentul in care bunurile intra pe teritoriul tarii, urmand apoi sa fie recuperat de importator prin intermediul decontului de TVA.

Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG Romania, spune ca "daca aceasta masura ar fi fost mentinuta pentru mai mult timp, tranzitul bunurilor prin Romania ar fi putut aduce avantaje din punct de vedere economic pe plan local in zone cum ar fi Constanta, precum si beneficii societatilor romanesti de transport care ar fi trebuit sa asigure transportul bunurilor pe teritoriul tarii. In Olanda, se aplica un sistem similar, care a fost menit sa sprijine dezvoltarea portului Rotterdam ca punct de intrare in UE. Sistemul olandez a fost de mare ajutor atat pentru investitii, cat si pentru operatiunile de tranzit".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO