ZF 24

Judecătoria Sectorului 1: Directorul general al Antena Group are abilitate în a folosi metode care să îngreuneze tragerea la răspundere

Judecătoria Sectorului 1: Directorul general al Antena...

Autor: Catalina Cocolos

03.06.2013, 15:43 316

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 31 mai, arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV. Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Alexandrescu la Tribunalul Bucureşti, urmând să fie judecată în 6 iunie.

Judecătoria Sectorului 1 arată în motivarea deciziei de arestare a directorului general al Antena TV Group că "interesul public impune luarea măsurii preventive" în cazul directorului general al Antena TV Group, "pentru a asigura protecţia cetăţenilor împotriva unor astfel de fapte reprobabile, care le lezează dreptul de a fi informaţi cu profesionalism pe canalele mass-media".

"Inculpatul (Sorin Alexandresc- n.r.), în loc să îsi dea acordul pentru difuzarea materialelor de presă în scopul informării publicului, a înţeles să dobândească prin aceasta avantaje financiare în mod ilicit, prin constrângerea părţii vătămate (Ioan Bendei- n.r.) să accepte condiţiile care i-au fost impuse", a notat instanţa în documentul citat.

De asemenea, judecătorul a arătat că Sorin Alexandrescu "s-a folosit de funcţia importantă pe care o deţine în cadrul grupului Intact Publishing, aflându-se în poziţia de a exercita o mare influenţă asupra opinei publice, pentru a obţine beneficii materiale, valoarea folosului urmărit de inculpat fiind extrem de ridicată".

Potrivit instanţei, Sorin Alexandrescu a profitat de faptul că era directorul unui trust media şi, "contrar deontologiei profesionale", a înţeles să valorifice informaţiile pe care le avea în interesul său şi al companiei pe care o conducea, "îngrădind libertatea psihică a părţii vătămate".

"Beneficiind de poziţia sa, a profitat de impactul deosebit pe care îl poate avea asupra opiniei publice, folosindu-se de acesta pentru desfăşurarea unor activităţi ce intră în sfera ilicitului penal. De asemenea, instanţa are în vedere caracterul conspirat în care a acţionat inculpatul, care denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze eventuala identificare şi tragere la răspundere penală, dar şi poziţia sa procesuală nesinceră în ciuda materialului probator complex administrat în cauză", se mai arată în motivare.

Judecătoarea Elena Zamfir mai arată că Sorin Alexandrescu a negat faptele, în ciuda "evidenţei probelor", iar conduita sa "nu oferă garanţii că, odată lăsat în libertate, ar adopta un comportament procesual corect".

Magistratul a menţionat în motivare că nu poate reţine declaraţiile date de Alexandrescu, care a precizat că el nu era direct implicat în ancheta jurnalistică derulată cu privire la ancheta RCS&RDS şi SC Bodu SRL, ci "Jurnalul naţional", care aparţine trustului. Instanţa a precizat că la întâlnirea dintre Alexandrescu şi Ioan Bendei care a avut loc în 22 aprilie, directorul general al Antena TV Group "a insistat că este singura persoană care deţine contractul respectiv, astfel încât să îi amplifice stare de temere persoanei vătămate".

Instanţa concluzionează că există probe că lăsarea în libertate a lui Sorin Alexandrescu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, impunându-se astfel luarea măsurii arestării.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 prezintă în motivare faptele de care este acuzat Sorin Alexandrescu, precum şi pasaje din interceptările convorbirilor avute de acesta cu Ioan Bendei şi cu alte persoane.

Astfel, instanţa arată că, în perioada 16 aprilie - 24 mai, Sorin Alexandrescu l-a constrâns, în mod repetat, pe Ioan Bendei, administrator al SC RCS&RDS, ameninţând-l cu darea în vileag a unor fapte compromiţătoare pentru aceasta de natură a-i afecta viaţa personală şi cariera profesională.

"În această modalitate, cel în cauză a urmărit să-l determine pe Bendei Ioan să semneze în numele companiei RCS&RDS un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând ANTENA TV GROUP S.A. în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce implica încasarea unui preţ de 0,6 euro/lunar/abonat", a precizat instanţa în documentul citat.

În 19 aprilie, Ioan Bendei a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arătând în plângere că în 16 aprilie a fost contactat telefonic de Sorin Alexandrescu, care i-a solicitat o întrevedere urgentă, întâlnirea având loc în aceeaşi zi, la ora 14.00, la hotelul Marriott.

Sorin Alexandrescu i-a spus atunci lui Bendei că are un contract încheiat între RCS&RDS şi SC Bodu SRL, al cărei asociat unic este Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, document semnat de Bendei în numele companiei pe care o reprezintă, valoarea totală a acestuia fiind de 3,5 milioane de euro.

"Partea vătămată a mai arătat că, în accepţiunea inculpatului, contractul respectiv reprezintă, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane euro de numitul Dragomir Dumitru în schimbul căreia acesta din urmă a întreprins demersuri în a susţine compania RCS&RDS în câştigarea licitaţiei organizate de Liga Profesionistă de Fotbal privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate în cadrul Ligii I", a mai notat instanţa în motivare.

Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că, pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă, cu Antena TV Group SA, având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând trustului Totodată, Alexandrescu i-a spus că încheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente între RCS&RDS şi Antena TV Group, în finalul discuţiei stabilind o viitoare întâlnire în 19 aprilie.

La întâlnirea din 19 aprilie, Sorin Alexandrescu, i-ar fi spus din nou lui Ioan Bendei că poate să-i compromită viaţa de familie şi cariera profesională, dacă nu îşi dă acordul pentru semnarea contractului de retransmisie între RCS&RDS şi Antena TV Group în condiţii impuse. Alexandrescu preciza că dacă nu reuşeşte perfectarea contractului de retransmisie, va expedia adrese de informare atât către RCS&RDS, cât şi către SC Bodu SRL prin care va solicita relaţii privind împrejurările concrete de încheiere şi derulare a contractului între cele două societăţi, intenţionând ca în intervalul următor de timp să dea publicităţii materialele compromiţătoare pe care le deţine la adresa acestuia, sub forma unei anchete jurnalistice, potrivit instanţei.

La o a treia întâlnire, din 22 aprilie, Sorin Alexandrescu a adus o copie certificată cu menţiunea "conform cu originalul" a contractului încheiat între RCS&RDS şi SC Bodu, "exprimându-şi din nou convingerea că acest înscris este o formă de mituire a numitului Dragomir Dumitru". Alexandrescu i-a prezentat atunci lui Bendei contractul de asociere în participaţiune, semnat de acesta la 15 august 2009, precum şi actele adiţionale ale documentului, "comentând conţinutul acestuia într-o manieră de natură a amplifica starea de temere a părţii vătămate", a mai notat instanţa în motivare.

Totodată, instanţa a arătat că din interceptări rezultă că Alexandrescu "a corelat încheierea contractului cu SC BODU SRL cu înfiinţarea postului de televiziune «DIGI», pentru a adauga un element de presiune".

"Alexandrescu Sorin: "Pentru că acest contract are legătură directă cu momentul în care aţi făcut postul de televiziune DIGI, exact două mii nouă.

Bendei I: Da.

Alexandrescu Sorin: Dumneavoastră aţi pus trei milioane cinci sute de mii de euro într-o companie care n-a produs absolut nimic, în care spuneţi foarte clar că… şi se menţionează acolo, faptul că nu există niciun fel de… niciun fel de regres împotriva companiei BODU, indiferent ce se întâmplă. Iar legătura asta va trebui să o desluşească… Ce?"

Alexandrescu Sorin: Păi… Păi… Păi, bun, dar aici e vorba de companie, în primul rând, că dumneavoastră sunteţi un reprezentant al companiei. Pe urmă reprez… răspunderea dumneavoastră ca persoană fizică. Asta este prima parte. Asta este prima parte. De ce s-a făcut contractul ăsta, o s-o vedem şi pe aia. Şi eu vă spun clar: până n-o să se dărâme tot montajul făcut cu dumneavoastră şi cu LIGA, nu o să se lase nimeni! Asta este mită, oficial dată. Haideţi, să fim serioşi!

Alexandrescu Sorin: Eu am… eu contractu’! Eu am contractu’! Eu am contractu’. Sunt singurul om care are acest contract în mână!

Alexandrescu Sorin: "Domnu’… Crede… Crede… Credeţi-mă… Domnu’ BENDEI, credeţi-mă ce vă spun: luptele astea, credeţi-mă, nu sunt bune… nu sunt bune la nimic!

Bendei I: Da domn’e, e banu’, domnu’ SORIN! E bani multi...!", potrivit interceptării din 22 aprilie, citată de instanţă în motivare.

În finalul discuţiei, Alexandrescu revine asupra contractului de retransmisie, menţionând că perioada de derulare a acestuia va fi de cinci ani, iar preţul total de 20 milioane euro, respectiv patru milioane de euro anual.

În 26 aprilie, Ioan Bendei a primit la sediul RCS&RDS o adresă la care Sorin Alexandrescu a făcut referire în întâlnirile anterioare - adresă emisă de Intact Publishing şi semnată de Dan Matiescu, director general -, prin care se solicitau informaţii privind contractul încheiat între RSC&RDS şi SC Bodu SRL. "În paralel, posturile TV Antena 1 şi Antena 3 difuzau ştiri tendenţioase şi spoturi la adresa companiei RCS&RDS", a mai notat instanţa în motivare.

În aceeaşi zi, Ioan Bendei a mers la biroul lui Sorin Alexandrescu pentru a-l ruga "să găsească o cale pentru a nu fi compromisă viaţa sa de familie". La acea întâlnire, Alexandrescu i-a atras din nou atenţia că a dat 3,5 milioane de euro companiei deţinute de Dumitru Dragomir. "O companie care a funcţionat din 2009 cu credite de opt milioane de euro şi cu pierderi în fiecare an de peste ... ă, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi în fiecare an! Eu cred că e o treabă care... cel puţin asta văd eu! Şi eu...", potrivit interceptării redate în motivarea instanţei.

Totodată, instanţa arată în documentul citat că Sorin Alexandrescu a purtat discuţii şi cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie.

Camelia Voiculescu i-a atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: "Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia."

După încheierea întâlnirii dintre Alexandrescu şi Bendei, director general al Antena TV Group a contactat-o telefonic pe Camelia Voiculescu, căreia i-a spus despre întâlnirea avută, "manifestându-şi mulţumirea că partea vătămată e speriată", a notat instanţa în motivare.

Judecătorul a mai arătat că Sorin Alexandrescu a vorbit, în 13 mai, cu Dan Voiculescu, fiind abordată situaţia companiei RCS&RDS, potrivit înregistrării convorbirii telefonice:

"Voiculescu Dan: Cum merge treaba cu RCS-ul?

Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.

Voiculescu Dan: Aha!

Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.

Voiculescu Dan: Bravo.

Alexandrescu Sorin: Da.

Voiculescu Dan: Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.

Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă."

În tot acest interval, prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS. În paralel, postul de televiziune "Antena 1" a difuzat, începând din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul "EXPLOZIV. MITĂ ÎN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO VIA ORADEA – BUCUREŞTI. ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND", a precizat instanţa.

În 14 mai, Alexandrescu s-a întâlnit din nou cu Bendei, la cafeneaua din incinta hotelului "Pullman", spunându-i că, după ce vor deveni parteneri, în cuprinsul contractului de retransmisie vor fi inserate clauze ce vor proteja atât persoana lui, cât şi compania RCS&RDS, iar întreaga activitate denigratoare va fi stopată. De asemenea, Alexandrescu l-a asigurat pe Bendei că încă nu au apărut materiale compromiţătoare în spaţiul public, nu s-a făcut referire la nume sau persoane, deşi investigaţia jurnalistică a fost finalizată, potrivit motivării.

Într-o altă întâlnire, care a avut loc în 16 mai, Alexandrescu i-a spus lui Bendei că deşi subiectul principal al anchetei jurnalistice ar fi relaţia dintre RCS&RDS şi Liga Profesionistă de Fotbal, efectele se vor răsfrânge şi asupra acestuia, întrucât este semnatarul acestui contract.

"În continuare, inculpatul îi relatează părţii vătămate că a lucrat şi el în această industrie, iar consecinţele pot fi dezastruoase pentru negocieri dacă o persoană din cadrul RCS&RDS constituie subiectul unor ştiri compromiţătoare riscând obţinerea finanţării externe, aspect care constituie un nou element de presiune asupra părţii vătămate", a mai arătat instnaţa.

O altă întâlnire a avut loc în 21 mai, când Bendei i-a spus lui Alexandrescu că nu îl poate convinge pe acţionarul majoritar al RCS&RDS să încheie contractul, directorul general Antena TV Group spunând că în aceste condiţii nu mai poate să îl ajute şi că are sentimentul că nu se doreşte perfectarea contractului.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a dat declaraţii la DNA în 30 mai. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.

Totodată, în dosarul în care esre cercetat Sorin Alexandrescu au mai fost audiaţi Mihai Dinei şi Florin Bogdan Bădiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO