ZF 24

Jamie Dimon, JP Morgan al secolului XXI

26.09.2008, 11:05 33

Prin preluarea Washington Mutual, CEO-ul companiei JP Morgan pare a fi incarnarea din acest secol a vestitului John Pierpont Morgan, arata agentia Reuters.

Morgan, care a fondat compania JP Morgan & Co in 1871, a organizat un plan de salvare a sistemului bancar afectat de Panica din 1907.

La o suta de ani dupa, Dimon cumpara banci falimentare in mijlocul unui haos financiar. In ciuda dimensiunii mercantile a preluarilor, Dimon aproape a egalat actiunile realizate de Morgan in urma cu un secol.

Acesta a preluat banca Bear Stearns, achizitia fiind sustinuta de guvernul american, si a fost de acord sa preia activele Washington Mutual dupa ce guvernul a preluat controlul asupra celei mai banci depozitare.

Panica din 1907, cunoscuta si ca Panica Bancherilor din 1907, a fost o criza financiara care a avut loc in SUA, cand piata bursiera a inregistrat o cadere de 50% fata de punctul culminant atins cu un an inainte. In acel moment, in care economia se afla in recesiune, o serie de banci si-au retras imprumuturile facute, sentimentul extinzandu-se pe intreg teritoriul american si ducand la inchiderea multor banci si companii, atat de stat cat si private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO