ZF 24

Isărescu: Fiecare angajat al BNR care va fi promovat trebuie să îşi formeze succesor. Încercăm să introducem un nou sistem de salarizare

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Încercăm să facem un salt. să introducem un nou sistem de salarizare, de promovare, de evaluare a competenţelor în Banca Naţională. Am încercat să facem acest lucru în urmă cu 10 ani, dar n-a prea mers.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Încercăm să facem un salt. să introducem un nou sistem de salarizare, de promovare, de evaluare a competenţelor în Banca Naţională. Am încercat să facem acest lucru în urmă cu 10 ani, dar n-a prea mers.

Autor: Adelina Mihai

23.05.2013, 21:32 2560

Promovările angajaţilor din cadrul Băncii Naţionale nu se vor mai face ca până în prezent, prin examene mai mult sau mai puţin subiective, ci pe baza valorilor şi a performan­ţelor individuale şi de echipă, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Noilor promovaţi din BNR: Nu uitaţi că trebuie să aveţi grijă de subalterni, care vă sunt colegi şi pe care trebuie să îi formaţi, să îi selectaţi din timp, pentru că promovările se vor face pe bază de rezultate, nu prin examene mai mult sau mai puţin subiective. Încercăm să facem un salt. să introducem un nou sistem de salarizare, de promovare, de evaluare a competenţelor în Banca Naţională. Am încercat să facem acest lucru în urmă cu 10 ani, dar n-a prea mers“, a spus Isărescu, prezent ieri la o conferinţă organizată de BNR pe tema culturii instituţionale, la care au participat directori de resurse umane şi specialişti din companiile şi băncile locale, dar şi angajaţi ai BNR.

În cadrul BNR, instituţie care are în prezent aproximativ 1.800 de angajaţi, se implementează în prezent un proiect care va schimba complet modalităţile de recompensare, recrutare şi retenţie a angajaţilor, folosind aceleaşi principii din băncile comerciale. Consultanţi în cadrul acestui proiect au fost cei de la Hay Group România, una dintre cele mai importante firme de consultanţă în management de pe piaţă.

„Sperăm ca de această dată lucrurile să fie mai bine pregătite. Nu există o metodă uşoară de a duce lucrurile înainte. Deşi acţionăm într-un context global, mergem după conceptul : «think globally, act locally». Iar proverbele româneşti pot descrie cel mai bine ce se întâmplă în Banca Naţională, se încearcă înlocuirea metodei «meseria de fură» cu cea de tipul «dacă nu ştii, te învăţ, dacă nu poţi, te ajut, dacă nu vrei, te conving, dacă nu, te dau afar㻓, a spus guvernatorul.

Banca Naţională se pregăteşte de viitor, iar mediul este diferit, se cere mai mult cu mai puţine resurse. Dacă transformarea nu se face acum, nu va exista un alt moment mai bun pentru schimbare, a spus şi Mugur Tolici, directorul de HR al BNR şi cel care s-a ocupat de acest proiect.

„Am revăzut procesul de recrutare şi am realizat un studiu-pilot în care am văzut care sunt diferenţele dintre competenţele care există în cadrul BNR şi ce competenţe dorim să aibă angajaţii care se vor angaja în cadrul băncii. Am setat standardele foarte sus şi vrem ca, prin programe de dezvoltare, salariaţii BNR să ajungă la aceste standarde“, a mai spus Tolici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO