ZF 24

Iranul cere FMI sa intervina in problema sanctiunilor impuse bancilor de catre SUA

09.03.2007, 12:47 14

Iranul a cerut Fondului Monetar International (FMI) sa determine daca sanctiunile impuse Bank Saderat, a doua mare banca iraniana de stat, acuzata de SUA ca finanteaza terorismul, incalca reglementarile institutiei referitoare la restrictiile privind piata valutara, transmite Reuters.
Statele Unite acuza Iranul ca se foloseste de sistemul financiar international, prin intermediul bancilor si companiilor de stat, pentru a finanta proliferarea armamentului nuclear si a terorismului.

Dupa sanctiunile impuse bancii Saderat, autoritatile americane au intensificat campania de izolare a Iranului.

In luna februarie, Statele Unite au interzis bancii iraniene de stat Sepah, care are filiale la Londra, Paris, Roma si Frankfurt, sa desfasoare operatiuni in dolari, pentru transferarea de fonduri catre Coreea de Nord, ca plata pentru livrarile de armament.

Autoritatile iraniene au calificat acuzatiile drept "hartuire'.

In discutiile cu FMI, autoritatile iraniene au aratat ca doua controale externe de audit, la filialele Saderat din Liban si Londra, nu au gasit nici o dovada referitoare la tranzactii in care ar fi implicate grupari teroriste. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO