ZF 24

Iranul ar putea renunta la importul de gaze din Turkmenistan

14.01.2008, 13:43 13

Iranul a avertizat ca va renunta la importul de gaze din Turkmenistan, daca acest stat nu va relua livrarile, oprite in urma cu doua saptamani, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Gholamhossein Nozari, citat de Reuters.

Nozari a spus ca Turkmenistanul a oprit livrarile intrucat vrea sa dubleze pretul gazelor naturale pe care le vinde Iranului.

"Mai intai trebuie sa reia livrarile si apoi vom discuta pretul. In caz contrar, vom anunta ca nu avem nevoie de gazele din Turkmenistan", a afirmat Nozari.

Turkmenistanul a oprit, la sfarsitul lunii trecute, livrarile de gaze catre Iran, de circa 23 de milioane de metri cubi pe zi, sustinand ca de vina sunt probleme tehnice, dar oficialii iranieni cred ca autoritatile de la Asgabat doresc majorarea pretului.

Iranul importa gaze, in pofida zacamintelor uriase pe care le detine. Circa 5% din necesar este acoperit de importurile din Turkmenistan, iar intreruperea livrarilor a provocat un deficit in unele regiuni din nordul tarii, precum si reducerea exporturilor iraniene catre Turcia.

Turkmenistanul a propus ca pretul gazelor sa fie majorat la 140 de dolari pentru o mie de metri cubi. Iranul este de acord cu pretul majorat, cu conditia ca partea turkmena sa accepte o crestere a volumului de gaze exportate catre partea iraniana.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO