ZF 24

Ioana Băsescu a luat 290 de hectare agricole în Călăraşi cu 1,3 milioane de euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

07.11.2013, 21:16 8214

Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, a achizi­ţio­nat 290 de hectare de teren arabil în lo­cali­tatea Nana din Călăraşi la un preţ mediu de 4.500 de euro/hectar, tranzacţia având o valoare totală de 1,3 milioane de euro.

Ferma a fost preluată de compania Berfige, deţinută de investitoarea italiană Mara Bertola (39 de ani), spun surse din piaţa agricolă. Terenurile se află la o dis­tanţă de aproximativ 60 de kilometri la sud de Bucureşti.

„În data de 9 septembrie am achizi­ţio­nat un teren în suprafaţă de 290,41 hectare, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit cu credit bancar ipotecar în valoare 1 milion de euro şi din surse proprii până la concurenţa su­mei de 1,3 milioane de euro“, a arătat Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei Mediafax. Fiica preşedintelui a adăugat că ur­mează să ramburseze creditul în următorii 30 de ani şi că până acum a plătit primele două rate. Terenurile agri­cole din localitatea Nana din Călăraşi sunt printre cele mai productive din ţară. Aceste ferme au făcut anterior parte din patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea, care multiplica seminţe în această zonă.

Investiţiile în terenurile agricole au devenit interesante şi pentru oamenii de afaceri din afara producţiei agricole abia în ultimii ani, după căderea pieţei imobiliare tradiţionale. Minusurile din imobiliare au coincis cu creşterea cotaţiilor materiilor prime agricole, evoluţie care a „inflamat“ segmentul agro al pieţei imobiliare.

Astfel, despre investiţii în terenuri agricole au vorbit în ultimii ani oameni de business precum Ion-Ion Ţiriac sau Daniel Guzu, dar şi politicieni precum preşe­dintele Traian Băsescu sau Elena Udrea.

Din producţia de cereale şi plante tehnice, o fermă de 290 de hectare precum cea achiziţionată de Ioana Băsescu poate genera încasări medii de 250.000 de euro cu o marjă netă de 15%, potrivit calculelor ZF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO