ZF 24

Investitorii înregistraţi în Panama sunt pe locul 36 în topul capitalului străin, cu 45 milioane de euro în România

Investitorii înregistraţi în Panama sunt pe locul 36...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.04.2016, 12:04 910

Panama ocupă locul 36 în clasamentul celor mai mari investitori străini, companiile înregistrate acolo având un capital social total de 45 milioane de euro la finele lunii februarie în România, conform datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, Panama reprezintă 0,11% din capitalul social al tuturor firmelor cu capital străin din România.

Pe de altă parte, 236 de companii cu activitate pe plan local sunt înregistrate în Panama, reprezentând 0,12% din totalul firmelor cu acţionariat străin active în România.

Panama este doar unul dintre ţările exotice unde sunt înregistrate firme cu activitate şi pe plan local. Exemple mai sunt şi Antilele Olandeze ( cu15 companii şi un capital total de 503 mil. euro), Insulele Virgine Britanice (cu 383 de companii şi un capital de 290 mil. euro), Insulele Bermude (200 de companii cu un capital de 50 mil. euro).

Un exemplu de companie care face afaceri în România şi este înregistrată în Insulele Virgine Britanice este MAS Real Estate, care a făcut un joint venture cu Prime Kapital Limited, un business din zona de real estate fondat de Martin Slabbert şi Victor Semionov – fondatori ai fondului de investiţii NEPI.

Primele locuri în clasamentul celor mai mari investitori străini în România sunt ocupate de Olanda ( peste 4.700 de companii cu capital total de 42 mld. euro), Austria ( peste 7.000 de companii cu un capital de 8,5 mld. euro) şi Germania (peste 21.000 de companii cu un capital social total de 4,8 mld. euro), conform datelor de la Registrul Comerţului. 

Apropiaţi ai lui Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul premier, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri, fostul premier irakian Ayad Allawi, premierul pakistanez Nawaz Sharif, dar şi Michel Platini şi Lionel Messi sunt doar câteva dintre cei care şi-ar fi ascuns averile folosinduse de off-shore-uri. Este vorba de o reţea uriaşă de 214.000 de astfel de societăţi, înregistrate în paradisuri fiscale, ale cărei documente aflate în arhivele secrete ale unei societăţi de consultanţă panameze au ajuns în posesia presei. 107 instituţii media au lucrat la o anchetă amplă, consultând aproape 11,5 milioane de fişiere ale societăţii Mossack Fonseca, documentele fiind denumite generic „Panama Papers.

În centrul acestei reţele se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi care ascund identitatea reală a proprietarilor lor.  Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi de criminalitate organizată. Documentele din arhivele sale arată că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

Pe lista clienţilor se află, potrivit Le soir, apropiaţi ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care ar fi rulat 2 miliarde de dolari, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul premier, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, copiii preşedintelui Azerbaidjanului, preşedintele argentinian Mauricio Macri, fostul premier irakian Ayad Allawi, premierul pakistanez Nawaz Sharif, dar şi Michel Platini şi Lionel Messi.

Potrivit Le Monde, cei din anturajul lui Vladimir Putin provin toţi din zona Sankt-Petersburg şi au fost apropiaţi ai preşedintele Rusiei pe vremea când acesta era, în anii 90 eminenţa cenuşie a primarului  oraşului. Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume uriaşe de bani erau credite acordate de băncile publice ruse şi care nu au mai fost rambursate niciodată, împrumuturi transferate din mână în mână până când s-au evaporat, cesiunea de acţiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activităţi de „consultanţă” sau despăgubiri acordate în schimbul unor aşa zise operaţiuni comerciale nereuşite.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO